
Administrata zilnic de la aparitia primelor simptome de gripa si raceala, VITAMINA C grabeste procesul de vindecare prin stimularea proceselor imunitare
Vitamina C mai este numita si acid ascorbic.
Istoric
1536 – J. Cartier utilizeaza extractul de tuia pentru a-si trata de scorbut marinarii care l-au insotit in expeditie.
1617 – J. Woodall recomad utilizarea sucului de lmaie pentru marinari.
1747 – J. Lind, chirurg englez in Serviciul Naval Regal, a efectuat un studiu controlat asupra marinarilor si a demonstrat necesitatea administrrii de citrice pentru a preveni aparitia scorbutului.
1928-1933 – A. Szent-Gyöorgyi si asistentul su J.L. Svirbely izoleaza factorul antiscorbutic.
1932 – W.N. Haworth, G. King i A. Szent-Gyöorgyi stabilesc structura acidului ascorbic.
1933-1934 – vitamina C este obtinuta prin sinteza pe baza procedeului elaborat de T. Reichstein, W.N. Haworth i E. Hirst.
1934 – firma Hoffman la Roche introduce pe piata primul produs ce contine acid ascorbic de sinteza, sub denumirea de Redoxon.
1957 – J.J. Burns demonstreaz c vitamina C nu poate fi sintetizat in organismul uman datorit lipsei L-gulono-lactonoxidazei.
Structura si proprieti fizico-chimice
Acidul ascorbic este o substanta cristalina, alba, solubila in apa si etanol, insolubila in solventi organici si instabila in solutii alcaline. Prezinta caracter acid datorita gruprilor hidroxil din pozitiile 2 si 3. In prezenta substantelor oxidante prezinta caracter reductor.
Datorita atomilor de carbon asimetrici prezinta activitate optica, izomerul levo fiind cel activ biologic.
Surse
Alimente de origine vegetala:
– kakadu (3100 mg%), camu camu (2800 mg%), macese (2000 mg%), catina (695 mg%), coacaze (200 mg%), piper rosu (190 mg%), patrunjel (130 mg%), kiwi (90 mg%), broccoli (90 mg%), soc (60 mg%), capsuni (60 mg%), portocale (50 mg%), lamai (40 mg%), grapefruit (30 mg%), mure (21 mg%), struguri (10 mg%), mere (6 mg%);
– alimente de origine animala
– lapte de vaca (pasteurizarea laptelui determina distrugerea aproape in totalitate a vitaminei), peste (pastrav 30 mg%).
Conservarea alimentelor la frigider, la temperatur constanta, determina reducerea foarte mult a ritmului de degradare a vitaminei C.
Laptele matern contine o cantitate importanta de vitamina C dependent de regimul alimentar al mamei.
Vitamina este distrusa la cald, ritmul de descompunere depinde de procedeul culinar utilizat.
Intra in compozitia a numeroase suplimente nutritive, ea insasi fiind cel mai utilizat supliment nutritiv. Cantitatea de acid ascorbic din fructe si legume depinde de modalitatea de conservare dupa recoltare.
Mentinerea la frigider imediat dupa recoltare asigura conservarea unei cantitati cat mai mari de acid ascorbic.

Absorbtie si metabolism
In organismul uman au loc primele 3 etape de sinteza a vitaminei C, dupa care produsul de reactie este degradat si eliminat pe cale renala.
Deficitul genetic este compensat prin capacitatea organismului uman de a recircula vitamina C.
Se consider ca aceasta ar fi o modificare adaptativa si s-a constatat ca in organismele in care nu se sintetizeaza vitamina C, procesul de degradare a acidului uric este mai redus (acidul uric are actiune antioxidanta).
Marea majoritate a mamiferelor (cu exceptia siamilor, cobailor, omului) sintetizeaza vitamina C. Se absoarbe la nivelul stomacului, dar predominant in intestinul subtire prin canale sodiu-dependente. Alimentele bogate in glucoz reduc absorbtia intestinala a vitaminei C.
La nivelul intestinului un procent mic de vitamina este oxidat la acid dehidroascorbic care se absoarbe. In sange circula dupa fixare pe proteinele plasmatice, patrunderea in celule este sodiu-dependenta si necesita prezenta unor sisteme de transport specifice (celulele adrenale) sau se realizeaza pasiv (leucocite, eritrocite).
Acidul dehidroascorbic ptrunde in celule prin intermediul sistemelor de transport specifice glucozei. Este depozitat la nivelul glandelor suprarenale (cantitatea este de 100 de ori mai mare decat in sange), retinei, leucocitelor si eritrocitelor, unde are rol de antioxidant.
Mai poate fi depozitat in creier, splina, ovare, testicule, pancreas, cartilagii si ficat (cantitatea minima). Organismul poate depozita 1-2 g vitamina C (depozitele se mentin cu un aport zilnic de minim 75 mg), daca aceste depozite se reduc la 300 mg apar simptomele deficitului.
Metabolizarea se realizeaza prin oxidari succesive cu formare de dehidroascorbat, acid 2,3-dicetogulonic si in final de acid oxalic.
Peste 40% din cantitatea de acid ascorbic ptruns in organism este metabolizat la acid oxalic.
Partial, acidul ascorbic poate fi metabolizat prin metilare sau conjugare cu sulfatul. Timpul de injumtatire este de aproximativ 30 de minute.
Administrata in doze de 1-2 g/zi la aparitia primelor simptome de gripa si raceala, vitamina C impiedica dezvoltarea simptomelor si garbeste procesul de vindecare prin stimularea proceselor imunitare.
Doza de 300 mg/zi reduce riscul de boli cardio-vasculare si mai ales coronariene.
S-a demonstrat ca la indivizii cu un consum ridicat de fructe i legume proaspete riscul se reduce semnificativ comparativ cu cei care consum fructe si legume doar 2 zile pe saptmana. Doze de 500 mg-1000 mg/zi favorizeaz procesul de vindecare a palgilor chirurgicale prin influentarea sintezei colagenului.
Studiile pe animale au demonstrat ca la administrare in doze mari reduce cu 50% volumul si ritmul de dezvoltare a tumorii.
Hipovitaminoza
Odata cu descoperirea vitaminei C si a evidentierii prezentei sale in toate fructele si legumele, s-a considerat ca numarul cazurilor de hipovitaminza C va fi foarte mic. Totusi, studiile fectuate de nutritionistii americani au demonstrat ca in prezent 14% dintre barbati si 10% dintre femei prezinta deficit de vitamina C. Referitor la grupele de varsta, deficitul cel mai sever a fost determinat la indivizii cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani.
Cauze
Aport redus – organismul nu sintetizeaza vitamina C si poate acumula doar cantitati minime, astfel incat este necesar sa fie asigurat aportul zilnic de acid ascorbic;
– necesar crescut de vitamin C – sarcina, infectii, inflamatii, interventii chirurgicale, fumat, expunerea la substante oxidante. Deficitul este mai mare la fumatori datorita faptului ca organismul acestora necesita o cantitate mai mare de vitamina C pentru neutralizarea substantelor oxidante din fumul de tigara.
Simptomatologie
Deficitul de vitamin C determina afectarea sintezei de colagen care va contine mai putine resturi de hidroxi-prolina si va prezenta o structura laxa cu reducerea aderentei dintre celule. Initial pacientul prezinta stare de hipovitaminoza moderata cu astenie, reducerea rezistentei la efort fizic si intelectual, creterea riscului de infectii. Daca deficitul vitaminic nu este corectat se instaleaza scorbutul, iar pacientii prezinta:
- pete hemoragice la nivelul coapselor care apoi evolueaza spre abdomen si brate, hemoragii, gingii spongiforme inflamate, gingivoragii, limba de culoare violet-albastru („limba scorbutica”), edentatie, dureri articulare, osteoporoza, caderea parului, reducerea secretiei glandelor salivare si lacrimale.
Un tip special de scorbut este scorbutul conditional care apare la nou-nascutii ai caror mame au primit in timpul sarcinii cantitati foarte mari de acid ascorbic, ceea ce a determinat stimularea procesului de metabolizare a acestuia. Dupa natere copiii nu mai primesc aceeasi cantitate de acid ascorbic, dar procesul de metabolizare se desfoara tot in proportie foarte mare ceea ce determina o reducere a cantitatii de acid ascorbic care poate participa la procesele metabolice si se instaleaza simptomele deficitului vitaminic.
Hipervitaminoza
Cauze – administrarea excesiva de vitamina C sub forma suplimentelor nutritive
Simptomatologie
Indigestie – mai ales daca este administrata pe stomacul gol, fiind cauzata de aciditatea crescuta a preparatelor care contin vitamina C;
Diaree, hiperemia fetei, hemocromatoza prin absorbtia fierului in cantitate mare si depunerea acestuia in organe; litiaza renala – prin cresterea cantitatii de acid oxalic care este principalul sau metabolit; fenomenul este mai intens in conditiile unui aport redus de lichide si a eliminarii crescute a calciului pe cale renala cu formarea de cristale de oxalat de calciu care se aglomereaza si formeaza calculi renali; anemie hemolitica la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza care primesc doze excesive de acid ascorbic.
Fenomenul se explica prin actiunea paradoxala a acidului ascorbic in concentratii foarte mari cand poate prezenta efect pro-oxidant; stimularea proceselor oxidative – s-a observat ca la administrarea unor doze mari de acid ascorbic pot fi stimulate reactiile de oxidare.
Aceasta stimulare ar putea fi explicata prin doua mecanisme:
– cresterea absorbtiei fierului cu depunerea acestuia in organe si stimularea procesului de oxidare
– hemoliza cu eliberarea hemoglobinei si ulterior a fierului care prezinta actiune oxidanta; avort spontan – deoarece reduce sinteza de progesteron la nivelul corpului luteal si este redusa capacitatea organismului de a mentine sarcina;
– la fetite determina aparitia precoce a pubertatii prin stimularea sintezei de hormoni estrogeni mai ales in conditiile in care aportul exagerat de vitamina C este asociat cu supraalimentatia.
Detalii despre pretul produsului pe https://vitacrystal.net/ sau la telefon: +40 740076444