
Vești foarte bune! Ce înseamnă de fapt creșterea salariului?
Biroul Național de Statistică (INS) a subliniat că salariul mediu în luna martie a crescut cu 5,4% față de februarie, datorită sporurilor de Paște și reluării activităților mai multor companii, comparativ cu dezvoltarea economica în sine.
Salariul nominal mediu a crescut substanțial. Puterea de cumpărare a românilor a crescut foarte mult. De la începutul acestui an, creșterea economică din 2021, de care vor beneficia toți românii, va depăși toate estimările.
INS: „martie 2021 în comparație cu martie 2020:
▪ In comparație cu luna martie a anului trecut, venitul nominal mediu net a crescut cu 7,7% Beneficii legate de modificările prețurilor de consum
▪ Indicele venitului real pentru martie 2021 a fost de 104,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
▪ Poziția prim-ministrului arată că indicele venitului real pentru martie 2021 a fost de 105,0%, comparativ cu luna precedent.”
Cu toate acestea, conform datelor INS, salariul mediu din martie a crescut cu 5,2% față de februarie, ceea ce a făcut posibilă determinarea unei creșteri de 7,7% a statisticilor comparativ cu martie 2020, care nu a presupus o creștere economică adecvată.
Cel mai mare salariu mediu este din departamentul IT.
„Până în martie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul mediu al venitului net se datorează bonusurilor ocazionale (bonusuri trimestriale, bonusuri anuale, 13 salarii, spectacole speciale sau sărbători de Paște), drepturilor în natură și asistenței monetare, suma din profitul net și alte fonduri (inclusiv titluri de valoare).”
În mod similar, creșterea venitului net mediu se datorează redresării, activităților anumitor agenți economici, rezultatelor producției sau venituri mai mari (în funcție de contract / proiect) „.
Conform datelor INS, în martie 2021, venitul nominal mediu total a fost de 5785 lei, o creștere de 288 lei (+ 5,2%) față de februarie 2021.
Venitul net mediu mediu a fost de 3547 lei, care a fost comparat cu cei 182 lei din luna precedentă (+5,4%).
Cea mai mare valoare a venitului nominal mediu net a fost înregistrată în activitățile de servicii de tehnologie a informației (inclusiv activități de servicii de informare) -8.876 lei, iar cele mai mici hoteluri și restaurante-1.751 lei. INS a declarat că venitul nominal net mediu a crescut cu 7,7%.
INS: Acuratețea datelor statistice au fost afectate de restricțiile de pandemie
Conform datelor INS, venitul total lunar mediu este plătit prin raportarea din fondul salarial, profitul net și alte fonduri (cu excepția compensației, deci suma plătită retrospectiv) Impactul asupra numărului mediu de angajați determinată de suma totală (dreptul de a câștiga bani aferent anilor anteriori).
Aplicarea măsurilor economice și sociale depinde de stabilirea unei stări de urgență / alertă pe întreg teritoriul României.
Dificultăţile au fost cauzate in cea mai mare masura de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea deseori subită a anumitor unităţi economico-sociale precum si de nefinalizarea la timp a datelor.