Tratament si medicament: flavonoidele din polenul albinelor- agent terapeutic in tulburarile alergice si imunologice. Peste 50 de efecte ale consumului de polen!

“Originea” polenului este simpla la plantele inflorite (perene sau anuale), arbusti si copaci (copaci “salbatici”, pomi fructiferi, etc).

Tipuri de polen

  • Pudra florara- cantitatea totala a polenului floral.
  • Polen- acest cuvant este asociat simultan de catre botanisti cu pudra florara si cu fiecare granula de polen.
  • Literature apicultorilor considera polenul ca fiind:
  • Pudra florara
  • Granule de polen vandute cumparatorilor
  • Granule de polen depozitate in faguri
  • Polenul florar este acelasi lucru cu polenul pudrei florilor; polenul florar este in principal utilizat pe piata.
  • Polenul de albire- este un tip de polen recoltat in special cu ajutorul colectoarelor si are o compozitie usor diferita fata de polenul floral deoarece albinele ii adauga diverse secretii salivare.
  • Polenul manual- este polenul colectat cu mana. Are o compozitie diferita fata de polenul de albire.
  • Pasture- este polenul prelucrat de albine in stup, cu o compozitie diferita de polenul floral sau de albire (mai multe detalii despre pasture vor fi date in lectiile viitoare).

Pentru apiterapie cele mai importante tipuri de polen sunt polenul de albine (recoltat de catre apicultori cu ajutorul colectoarelor) si pasture.

Este foarte important sa stim originea exacta a polenului folosit in apiterapie.

Trebuie sa cunoastem:

  • Originea geografica (tara, zona, locul); polenul de munte are efecte diferite fata de cel de campie sau de desert;
  • Daca zona este poluata sau nu?
  • Plantele (copacii) sursa pentru polenul nostru.

         Cunoasterea sursei polenului este extreme de importanta deoarece puteti intelege mai bine efectele farmacologice.

         De exemplu, polenul de tei are efecte asemanatoare cu florile de tei folosite la ceaiurile medicinale.

Caracteristicile  polenului (fizico-chimice si gustative)

    Polenul, cea mai importanta “hrana structurala” pentru albine, este incredibil de variabil.

Parametric  vizuali:

Culoarea

Polenul are o mare variabilitate in culori, peste 563 culori.

Toate aceste culori se modifica in timp, sub influenta unor anumiti factori:

  • Continutul mineral- al nectarului folosit de albine pentru “ambalarea” micro-granulelor de polen cu ajutorul limbii, “mainilor si picioarelor” in timpul zborului lor de la o floare la alta; cu cat nectarul va fi mai bogat in saruri minerale, cu atat va fi mai inchis polenul la culoare.
  • Umiditatea- cu cat polenul este mai umed, cu atat culoarea sa va fi mai deschisa.
  • Razele soarelui- cu cat expunerea la soare este mai lunga, cu atat culoarea va fi mai deschisa.
  • Infestarea cu fungi- cu cat este mai mare, cu atat culoarea va fi mai inchisa.

Fiecare granula de polen trebuie sa aiba culoarea ei; daca o anumita granula este patata (murdarita) cu o alta culoare, aceasta poate arata:

  • Umiditate excesiva- ce va permite diferitelor granule de polen sa se alipeasca.
  • Prezenta fungilor- care este ajutata de umiditatea excesiva. Acest aspect poate fi mai bine vazut in cazul polenului inchis la culoare.

Din punct de vedere al apiterapiei este bine de stiut ca:

  • In mod uzual un polen multi-color este mai bun pentru consum de catre oamenii sanatosi, sau de catre persoanele ce sufera de mai mult multe boli ce afecteaza multe dintre organelle si sistemele corpului.
  • Un polen mono-color este mai bun pentru tratarea unei stari, sindrom, boli, symptom, semn specific, cand cunoastem originea exacta a polenului si proprietatile lui terapeutice.
  • Marimea

Din punct de vedere commercial acesta este unul dintre cele mai importante aspect. Un polen bun trebuie sa aiba cel putin 2-5mm in diametru pentru a “impresiona” ochii consumatorului.

Din punct de vedere al apiterapiei, marimea nu este foarte importanta, exceptand cazul polenului uscat, care daca este prea mic in dimensiuni, poate fi expus unui process de oxidare ridicat fata de cazul polenului cu granule mari, tinut in conditii de depozitare normale.

Senzatii olfactive

   Mirosul polenului depinde bineinteles de originea florara. Polenul trebuie sa aiba un miros florar (si nu alte mirosuri) care ideal trebuie sa fie persistent, aratand continutul ridicat de compusi volatile.

Pentru a ajuta aprecierea mai buna a mirosului polenului, este bines a folositi urmatoarele procedure:

  • Fiti sigur ca aveti narile suficient de deschise si ca aveti o buna circulatie a sangelui in zona nasului (a fetei); puteti folosi un usor masaj sau presopunctura pe punctele locale de acupunctura;
  • Expirati si inspirati profund de cateva ori, accentuand faza expiratorie;
  • Umeziti-va putin narile cu apa pura (distilata); mirosul substantei se va dizolva mai bine in umiditatea moderata prezenta in nas, in acest mod stimuland “receptarea” in zona olfactiva a nasului;
  • Deschideti pachetul si mirositi polenul prin inhalarea aerului la inceput foarte incet, si apoi cu viteze diferite;
  • Cand mirositi incercati sa conduceti “coloana” de aer atat de sus cat este posibil in interiorul nasului;
  • Incercati sa descoperiti mirosul “principal” si mirosurile “secundare”.

  Polenul trebuie sa aiba un miros floral,  mai mult sau mai putin placut si persistent.

Uneori polenul poate avea mirosuri neplacute datorita contaminarii cu:

  • Solventi pentru vopsea din bidon sau pachet;
  • Ramasite ale substantelor fumigene;
  • Fermentatie etc.

Cel mai bun polen dupa acesti parametric este cel care are un miros placut si persistent.

Senzatii  tactile

       Senzatiile tactile sunt determinate intre degete, in palma sau intre dinti.

   Cel mai important aspect ce trebuie luat in considerare este umiditatea, praful de polen si consistenta.

  1. Umiditatea- prin presarea unei mici granule de polen intre degete sau prin muscare intre incisive, se poate stabili coeziunea polenului, care este invers proportional cu umiditatea. Un polen commercial tipic trebuie sa aiba un grad de umiditate foarte scazut (mai putin de 8%); totusi in apiterapie umiditatea nu este atat de importanta daca polenul este FOARTE  PROASPAT recoltat, si amestecat imediat cu miere sau/si propolis sau inghetat adecvat in mici pachetele;
  • Praful de polen- “praful de polen este considerat a fi polenul ale carui granule nu sunt legate si sunt detasate una de alta la fiecare manipulare” (Bonhevi, 1996). Pentru a stabili cantitatea de praf de polen, degetul aratator este introdus si rotit succesiv in masa de polen; cand degetul este scos, se poate daca a ramas praf pe deget; un polen de calitate ridicata nu trebuie sa lase “praf” pe deget.
  • Consistent- granulele de polen uscat trebuie sa aiba o consistent solida, nu trebuie sa fie sfaramicioase.

Polenul – proprietati farmacologice, efecte, actiuni

    Are ca sursa potential peste 1000 de flori diferite; ca rezultat, compozitia lui si desigur, proprietatile, sunt foarte variabile.

   Proprietatile principale a polenului sunt legate de bogatia mare in elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc).

   Astfel, polenul este in primul rand un foarte bun aliment.

Totusi, dupa cum spunea Hippocrate cu 2000ani in urma, un bun aliment, bine administrat, poate fi de asemenea un tratament si medicament.

Proprietati:

  1. Afrodisiac- polenul este celula sexual vegetala.
  2.  Allergic (febra fanului, polenoza)- datorita proteinelor de lungimi diferite din polen, totusi cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vant si NU de catre albine.
  3. Anabolizant- polenul contine multe vitamine si alte elemente nutritive ce sunt implicate in cresterea apetitului si ajuta la construirea noilor celule.
  4. Anorexie (pierderea apetitului)- data de prezenta multor vitamine.
  5. Anti-alergic (febra fanului)- cand este administrat in doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii.
  6. Anti-aterosclerotic- polenul, datorita compozitiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale cand acesta este ridicata, imbunatateste circulatia sanguine prin imbunatatirea functiilor ficatului si ajuta la regenerarea celulelor endoteliului arterial.
  7. Antibacterian- florile care produc polenul nu sunt “interesate” sa hraneasca bacteriile, astfel ca vor adauga substante antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii.
  8. Antibiotic- vezi mai sus ; “antibiotic” are o actiune mai larga decat “antibacterian”.
  9. Previne cariile- polenul este un produs antibacteriilan nespecific; cariile sunt produse de bacteria “streptococcus mutans”, care nu se mai poate multiplica in prezenta polenului atat de usor.
  10. Antidrepresiv- polenul contine toti aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos sa si-I creeze pe ai sai, antidepresive natural, cum ar fi endorfinele.
  11. Antiinflamator- polenul contine, printer multe alte substante, mici cantitati de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substante antiinflamatorii.
  12. Antioxidant- datorita continutului in flavonoizi al polenului.
  13. Antiparazitar- este o proprietate ce face parte din aceeasi clasa cu “antibacterian” si “antibiotic”; plantele (florile) nu sunt “interesate” sa hraneasca vreun “parazit”; pe de alta parte polenul furnizeaza toti nutrientii necesari pentru indepartarea acestor creature nedorite…
  14. Antipiretic- polenul stimuleaza imunitatea (vezi paragraful anterior); un sistem imunitar puternic poate indeparta multe dintre cauzele febrei (bacteria, virusuri, paraziti, precum si substantele lor asociate) repede si usor.
  15. Antitoxic- polenul este cel mai bun aliment pentru ficat; un ficat sanatos poate neutraliza mai bine toxinele.
  16. Biostimulant- polenul proaspat este alcatuit din miliarde de celule vii, care au o “forta vitala”  foarte puternica; ganditi-va la polenul stejarului sau al lamaiului care permit acestor copaci sa traiasca peste 1000 de ani!
  17. Dietetic- polenul este un aliment foarte bun, dupa cum a fost mentionat mai sus; el este o sursa vegetala de elemente nutritive foarte bine echilibrata; astfel se recomanda pentru obezitate, hipertensiune arterial, guta, etc.
  18. Diminua edemele (apa in exces in tesuturi)- polenul scade nivelul proteinelor din sange, astfel sorbindu-se apa aflata in exces in tesuturi inapoi in curentul sanguine.
  19. Diminua hemoragiile- polenul hraneste ficatul care produce toti factorii anti-hemoragici necesari; intareste peretii cvapilarelor; Creste energia sangelui si a corpului; in accord Medicina Traditionala Chineza, cand Qi-ul (bioenergia) e scazut, sangerarile apar mai des; un Qi crescut fara hemoragii, sau mai putine.
  20. Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate- imbunatateste fluiditatea sangelui deoarece polenul scade nivelul grasimilor din sange, reduce microhemoragiile, si astfel incidenta aterosclerozei, catifeleaza interiorul peretilor arteriali, capilari si venosi, hraneste musculature arterial, facand-o mai flexibila, hraneste muschii si nervii cardiaci, o inima sanatoasa poate controla mai bine variatiile tensiunii sanguine.
  21. Scade nivelul colesterolului sanguine, acizilor grasi liberi, trigliceridelor, beta-lipoproteinelor si al albuminelor
  22. Diminueaza efectele negative ale stresului excesiv- polenul contine toate elementele nutritive necesare functionarii sistemului nervos: un sistem nervos mai sanatos inseamna o mai buna adaptabilitate la multi dintre factorii de stress.
  23. Reduce riscul bolilor genetice- polenul contine in interiorul cromozomilor sai mai multi acizi nucleic, aceste substante sunt extreme de importante pentru regenerarea celulara, cand lipsesc una sau mai multe dintre acestea riscul bolilor genetice este crescut.
  24. Diuretic- continutul relative ridicat al polenului in carbohidrati creste nivelul apei biologice din organism.
  25. Energetic- contine toti nutrientii necesari celulelor noastre dinamice (celule muscular si ale sistemului nervos).
  26. Confera o senzatie de bunastare- secretia de endorfina este crescuta de prezenta a suficienti aminoacizi in sange.
  27. Un aliment de buna calitate
  28. Imbunatateste toate functiile cerebrale- datorita prezentei unei cantitati incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se gasesc in polen , aceste substante hranesc in mod direct, dupa cum s-a mentionat mai sus, toate celulele neuronale, efectul indirect este datorat hranirii ficatului, un ficat sanatos produce la randul sau alte substante foarte importante pentru functionarea creierului.
  29. Imbunatateste producerea de hemoglobin si de hematii- polenul contine toate substantele necesare pentru regenerarea celulara, inclusive pe cele necesare pentru celulele sanguine, de asemenea contine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei.
  30. Imbunatateste functionarea intestinului gros- pentru ca in final hraneste flora intestinului gros.
  31. Imbunatateste functiile prostate- polenul este celula sexual vegetala, este antibacterian, antiinflamator, diuretic.
  32. Imbunatateste functiile stomacului- hraneste celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric, hraneste muschii stomacului, ajutand la amestecarea alimentelor cu sucul gastric si la deplasarea bolului alimentar spre duoden si intestinal subtire.
  33. Imbunatateste nasterea- atat mama cat si copilul au nevoie de muschi puternici in timpul nasterii.
  34. Imbunatateste circulatia sanguine- vezi scaderea grasimilor din sange, in acest mod crescand fluiditatea sangelui, creste puterea muschilor cardiac care vor pompa mai mult sange cu mai putin effort dar si datorita cresterii elasticitatii arteriale.
  35. Imbunatateste nutritia- vezi compozitia polenului.
  36. Imbunatateste vederea- in mod direct prin hranirea celulelor ocular, indirect prin hranirea ficatului, ficatul produce cele mai multe substante precursoare necesare acestei functii.
  37. Imbunatateste flora intestinala- rezidurile rezultate din digestia polenului in stomac si intestinal subtire hranesc flora intestinala.
  38. Imbunatateste functiile ficatului- vezi compozitia polenului si bioenergia, ficatul are peste 1000 de functii biochimice diferite.
  39. Imbunatateste capacitatea sexual (in special la barbati)- polenul este celula sexual vegetala masculine.
  40. Imbunatateste structura pielii- prin continutul ridicat in vitamine colagenul si elastina din piele sunt protein, polenul contine toti aminoacizii necesari producerii acestor proteine.
  41. Imbunatateste depozitarea vitaminei C in glanda suprarenala, timus, intestine subtire, intestine gros si in ficat- acesta este un efect doveditor experimental, oamenii nu pot produce vitamina C, astfel ca aceasta proprietate este extreme de importanta pentru sanatatea noastra!
  42. Imbunatateste functiile tiroidei- prin mai buna nutritive a tiroidei, atat polenul cat si tiroida sunt legate de “energie”, de “yang” conform Medicinei Traditionale Chineze, polenul contine toti aminoacizii necesari pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
  43. Mareste imunitatea- datorita continutului de carotenoizi.
  44. Creste nivelul de alfa si beta globuline in ser- ajuta functiile ficatului si ale sistemului imun.
  45. Scade nivelul colesterolului- datorita continutului in fitosteroli.
  46. Protejeaza organismul impotriva efectelor negative ale chimioterapiei- protectia ficatului , regenerarea celulara, detoxifierea ficatului.
  47. Regleaza greutatea corporala- greutatea este reglata prin mai multe mecanisme, inclusive hormonale, hormonii sunt protein alcatuite din aminoacizi.
  48. Reintinereste creierul, mintea si sufletul- polenul este cel mai bun aliment pentru creier, el este asociat cu tineretea, deoarece el insusi este tanar, reprezentand prima celula a noului organism, este asociat cu lumina soarelui, inteligenta si dragostea Naturii.
  49. Stimuleaza producerea substantelor organice- vezi anabolismul.
  50. Stimulent- ajuta sistemul nervos, muschii, contine multa “forta vitala”.
  51. Intareste vasele capilare- vezi producerea colagenului si a elastinei, proprietatile antihemoragice.
  52. Intareste inima- polenul hraneste in mod direct si indirect (prin intermediul ficatului), e sursa a bioenergiei.
  53. Intareste sistemul imun- aproape toate structurile legate de sistemul imun au nevoie de multe protein diferite, proteinele sunt alcatuite din aminoacizi.
  54. Tonic- polenul creste apetitul, functia digestiva, curgerea sangelui, functionarea inimii si a sistemului nervos, capacitatii sexual.

In concluzie:

Proprietatile generale- sunt caracteristice pentru TOATE tipurile de polen si sunt date de nutrientii comuni si/sau de substantele active gasite in TOATE tipurile de polen (aminoacizi, carbohidrati etc).

Proprietati specifice- sunt date de acele substante active ce sunt prezente numai in anumite tipuri de polen, recoltat de la anumite plante.

Contact:
Blaj, jud Alba, str. Gh Baritiu, nr 32(zona industriala, fosta Fabrica Bergenbier)

Telefon:+40-745-582-990 / +40-0758-083-784

E-mail:apis.blaj@gmail.com

E-mail comenzi:comenzi@apis-blaj.ro

E-mail facturi:facturari@apis-blaj.ro


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top