REGULI DE REDACTARE A LUCRARII DE LICENTA
Nu este impus un numar minim de pagini pentru lucrarea de licenta. Orientativ, aceasta poate avea intre 40 si 100 de pagini. In mod obisnuit, cele mai multe lucrari cuprind in jur de 60 de pagini. Sectiunea de contributii personale sau cercetari
personale trebuie sa fie ½ din totalul numarului de pagini (Atentie! Nu se ia in considerare aici pagina de cuprins si paginile cu lista de abreviere, figuri si/sau tabele si nici paginile cu referinte sau anexe!)
REGULI DE FORMATARE A LUCRARII DE LICENTA
- Formatul paginii: A4 ([File – Page setup… – Paper]).
- Marginile paginii ([File – Page setup… – Margins]):
a. Sus (Top): 3 cm
b. Jos (Bootom): 2.5 cm
c. Stanga: 3 cm
d. Dreapta: 2 cm - Numerotarea paginilor: numerotarea paginilor se face incepand cu sectiunea Introducere. Cuprinsul, lista de abrevieri, lista de figuri si tabele se numeroteaza separat. Numarul de pagina se insereaza in subsolul paginii, centrat.
- Antetul de pagina: apare pe toate paginile lucrarii de licenta cu exceptia paginii de titlu. Continutul antetului: Titlul lucrarii de licenta sau al capitolului (in dreapta) ± numele absolventului (in stanga).
- Fontul: daca teza de licenta este in limba romana folositi unul din urmatoarele fonturi: Arial, Times New Roman, Verdane, Courier New, Garamond, … (cele mai utilizate sunt Arial si Times New Roman) ([Format – Font… – Font]). Textul tezei trebuie sa fie cu diacritice romanesti (a, a, s, t, i).
- Dimensiunea fontului: 12 puncte ([Format – Font… – Font]).
Spatiul intre randuri: 1,5 linii ([Format – Paragraph… – Indents and Spacing – Line spacing – 1.5 lines). - Alinierea textului: aliniat intre marginile din stanga si dreapta (justified). Primul rand al fiecarui paragraf poate avea o indentare de 1,2 cm ([Format – Paragraph…- Indents and Spacing – Indentation – Special – First line – 1.2 cm). Exceptie fac
- titlurile sectiunilor si a capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum si eticheteletabelelor si figurilor (a se vedea explicatiile de mai jos).
- Tabele: se numeroteaza cu una sau doua cifre. Numerotarea cu doua cifre: prima reprezinta numarul capitolului, iar cea de a doua reprezinta numarul tabelului din capitolul respectiv. Fiecare tabel are obligatoriu numar si titlu, care se mentioneaza
- deasupra tabelului, aliniat centrat. Daca este cazul, sursa datelor se precizeaza sub tabel, aliniat la stanga, indicand numele primului autor et al. (daca sunt mai multi autori), anul de publicare (exemplu: Kirkwood et al., 2001). Fiecare tabel trebuie
- referit in text. Daca este cazul, sursa datelor din tabel se refera complet in text
- (vezi Reguli de citare).
- Figuri (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran): se numeroteaza cu una sau doua cifre. Daca numerotarea se face cu doua cifre prima reprezinta numarul capitolului, iar cea de a doua numarul figurii din capitolul respectiv. Fiecare figura are numar si titlu, care se mentioneaza sub figura, centrat. Daca este cazul, sursa figurii se indica pe randul imediat urmator, aliniat la stanga, indicand numele primului autor, et al. (daca sunt mai multi autori), anul de publicare (exemplu:
- Kirkwood et al., 2001). Fiecare figura trebuie referita in text. Referirea completa a sursei de unde s-a extras figura se face in text, acolo unde se refera si figura.
- Spatiul intre randuri: 1,5 linii ([Format – Paragraph… – Indents and Spacing – Line spacing – 1.5 lines).
- Alinierea textului: aliniat intre marginile din stanga si dreapta (justified). Primul rand al fiecarui paragraf poate avea o indentare de 1,2 cm ([Format – Paragraph…- Indents and Spacing – Indentation – Special – First line – 1.2 cm). Exceptie fac
titlurile sectiunilor si a capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum si eticheteletabelelor si figurilor (a se vedea explicatiile de mai jos). - Tabele: se numeroteaza cu una sau doua cifre. Numerotarea cu doua cifre: prima reprezinta numarul capitolului, iar cea de a doua reprezinta numarul tabelului din capitolul respectiv. Fiecare tabel are obligatoriu numar si titlu, care se mentioneaza
deasupra tabelului, aliniat centrat. Daca este cazul, sursa datelor se precizeaza sub tabel, aliniat la stanga, indicand numele primului autor et al. (daca sunt mai multi autori), anul de publicare (exemplu: Kirkwood et al., 2001). Fiecare tabel trebuie
referit in text. Daca este cazul, sursa datelor din tabel se refera complet in text
(vezi Reguli de citare). - Figuri (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran): se numeroteaza cu una sau doua cifre. Daca numerotarea se face cu doua cifre prima reprezinta numarul capitolului, iar cea de a doua numarul figurii din capitolul respectiv. Fiecare figura are numar si titlu, care se mentioneaza sub figura, centrat. Daca este cazul, sursa figurii se indica pe randul imediat urmator, aliniat la stanga, indicand numele primului autor, et al. (daca sunt mai multi autori), anul de publicare (exemplu:
Kirkwood et al., 2001). Fiecare figura trebuie referita in text. Referirea completa a sursei de unde s-a extras figura se face in text, acolo unde se refera si figura.
REGULI DE CITARE
Lista referintelor contine detalii ale referintelor citate in text (carti, reviste, pagini de Internet) si trebuie alcatuita in asa fel incat sa permita gasirea si consultarea acestora. Locul listei de referinte este la sfarsitul tezei de licenta. Numerotarea referintelor se face cu cifre arabe in ordinea citarii in text in paranteze rotunde sau drepte
(parantezele drepte sunt de preferat deoarece in text parantezele rotunde se pot folosi si in alte scopuri decat cel al citarii unei referinte). Stilul folosit in crearea listei de referinte este stilul Vancouver [16-18].
Semnele de punctuatie si spatiile sunt foarte importante intr-o lista de referinte, si trebuie urmate in tocmai.
Numarul corespunzator referintei trebuie specificat si daca se specifica numele autorului (exemplu: Popescu [15] argumenteaza …).
Numarul corespunzator unei referintei trebuie specificat de fiecare data cand referinta respectiva este citata in text.
Daca pentru un anumit text se citeaza referinte multiple consecutive, folositi cratima pentru a face legatura intre primul si ultimul numar. Pentru a separa numere de referinte multiple care nu sunt consecutive folositi virgula (fara spatiu dupa virgula) (exemplu: [2-5,7,10]).
Locul numarului referintei este langa textul caruia ii apartine. Ca si regula generala, numarul referintei trebuie plasat dupa virgula sau punct.
CITAREA UNEI CARTI
Forma generala de citare a unei carti:
Format: Numele (un spatiu) initiala/initialele prenumelui (nu se foloseste spatiu si nici semne de punctuatie intre initiale) (punct sau virgula urmata de un spatiu) Titlul (punct, un spatiu) Editia (punct, un spatiu) Locul publicarii, tara in paranteze rotunde (doua punte, un spatiu) Editura (punct-virgula urmat de un spatiu) Anul (punct urmat de un spatiu daca dorim sa scriem si numarul de pagini) p (punct urmat de un spatiu) numarul paginilor (punct)
Daca sunt mai putin de 6 autori trebuie specificati toti autorii;
Daca sunt 7 sau mai multi autori, se specifica doar primii 6 urmat de expresia „et
al.’.
Citarea unei carti: Exemple
– Bland M. An introduction to medical statistics. 2nd ed. Oxford University Press: New York; 1996.
Gherasim L. Medicina Interna. Volumul I: Bolile aparatului respirator. Bolile aparatului locomotor. Editura Medicala: Bucuresti; 1995.
– Fauci AS, Braunwald E, Isselbacher KJ, Wilson JD, Martin JB, Kasper DL, et al, editors. Harrison’s principles of internal medicine. 14th ed. New York: McGraw
– Hill, Health Professions Division; 1998.
Citarea unui capitol de carte: Exemple
- – Porter RJ, Meldrum BS. Antiepileptic drugs. In: Katzung BG, editor. Basic and clinical pharmacology. 6th ed. Norwalk (CN): Appleton and Lange; 1995. p. 361-80.
– Matei I, Gherasim L. Insuficienta respiratorie. In: Gherasim L. Medicina Interna. Volumul I: Bolile aparatului respirator. Bolile aparatului locomotor. Editura Medicala: Bucuresti; 1995. p: 447-480.
CITAREA UNUI ARTICOL
Format: Numele (un spatiu) initiala/initialele prenumelui (nu se foloseste spatiu si nici semne de punctuatie intre initiale) (punct sau virgula urmata de un spatiu) Titlul (punct, un spatiu) Abrevierea titlului revistei (urmat de un spatiu) Anul publicarii
(punct si virgula, FARA spatiu) Numarul volumului (FARA spatiu) numarul publicatiei in paranteze rotunde (doua puncte urmat, FARA spatiu) Pagina la care articolul incepe cratima (-) pagina la care articolul se termina (punct)
Pentru abrevierea titlului revistelor de medicina consultati baza de date a National Library of Medicine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=journals.
Citarea unui articol: Exemple
- – Pompili M, Riccardi L, Covino M, Barbaro B, Di Stasi C, Orefice R, et all.
Contrast-enhanced gray-scale harmonic ultrasound in the efficacy assessment of ablation treatments for hepatocellular carcinoma. Liver Int 2005;25(5):954-61.
– Wenzel L, Huang HQ, Monk BJ, Rose PG, Cella D. Quality-of-life comparisons in a randomized trial of interval secondary cytoreduction in advanced ovarian carcinoma: a Gynecologic Oncology Group study. J Clin Oncol 2005;23(24):5605-12.
– Elkin EB, Weinstein MC, Kuntz KM, Bunnell CA, Weeks JC. Adjuvant Ovarian Suppression Versus Chemotherapy for Premenopausal, Hormone-responsive Breast Cancer: Quality of Life and Efficacy Tradeoffs. Breast Cancer Res Treat
2005;93(1):25-34.
PUBLICATIE WEB SI ALTE SURSE ELECTRONICE
Include software si surse Internet precum pagini web, reviste in format electronic si baze de date.
Forma de baza a citatiilor urmareste principiile listate pentru sursele tiparite (carte, articol).
In cazul surselor care se pot modifica este important a specifica data la care informatia a fost citata. Acest aspect se aplica pentru paginile web care pot disparea sau care permit efectuarea de modificari si pentru CD-ROM care se aduc la zi
si in decursul anului.
Revista electronica
NOTA: Citarea unei reviste electronice urmareste procedura de citare a articolelor.
Format: Autor(i) (punct dupa ultimul autor si un spatiu) Titlul articolului (punct urmat de un spatiu) Titlul abreviat al revistei (un spatiu) [serial online] (un spatiu) Anul publicarii (un spatiu) [in paranteze drepte data citarii] (punct si virgula urmat de un
spatiu) Numarul volumului (FARA spatiu) Numarul publicatiei (doua puncte) Numarul paginilor sau numarul de ecrane in paranteze drepte (punct urmat de un spatiu) Adresa (Available from) (doua puncte urmate de un spatiu) URL (doua puncte urmate de un spatiu): adresa subliniata.
Sursa: UMF Cluj-Napoca