
Reguli de bun simt in ceea ce priveste tinuta de protectie in cazul personalului medico-sanitar
Echipamentul individual de protecţie reprezinta o bariera între personalul medico-sanitar şi sursa de agenţi patogeni, în cursul activităţilor cu risc de contaminare
Mod de utilizare: adecvat activităţilor, complet, corect
- Echipamentul obişnuit (inclusiv la sala de operaţii):
- halat alb cu mâneci scurte sau bluză şi fustă (pantalon); personalul din secţiile cu bolnavi cu receptivitate mare / septice vor purta halate colorate: galben pentru secţiile septice, albastru pentru cele cu receptivitate mare, roşu pentru urgenţe
- bonetă simplă (din material textil) sau impermeabilă
- mască – protejează tegumentele, mucoasa bucală şi nazală
– schimbată la 4 ore: secţii de sugari, epidemii cu răspândire aerogenă, secţii de boli infecto-contagioase în cazul afecţiunilor transmise aerogen
– schimbată la ½ oră: în secţiile de nou-născuţi, prematuri, distrofici, imunodeprimaţi (masca din 4 straturi de tifon)
– schimbată înaintea fiecărei manevre care prevede utilizarea măştii de protecţie conform Precauţiilor Universale
- pantofi cu talpă moale, fără toc
- Al 2-lea halat de protecţie, cu mâneci lungi (bluză impermeabilă), şorţuri şi ochelari de protecţie sau mască facială (protectoare faciale = ecrane care au drept scop protecţia tegumentelor feţei, a mucoasei bucale, nazale şi oculare).
Se utilizează pentru fiecare manevră care prevede utilizarea lor conform Precauţiilor Universale (se anticipează contaminarea cu produse biologice sub formă de picături în jet, în secţiile de Chirurgie, Urgenţe).
La fel: al 2-lea halat de protecţie, cu mâneci lungi, ochelari de protecţie, mască şi mănuşi: la Prosectură, în cursul necropsiilor, la Anatomie patologică, laboratoare (risc de contaminare cu produse biologice sub formă de picături în jet).
Aceleaşi precauţii se recomandă în cazul manipulării şi preparării medicaţiei citostatice şi a manipulării radioizotopilor.
- Iarna – la ieşirea din secţie – halat gros (nu şi în saloane!)
- La intrarea în saloane de pacienţi cu risc deosebit de infecţie: al 2-lea halat alb, care se dezbracă la ieşire + mănuşi, mască
- În cazul riscului de contaminare cu boli infecţioase cu contagiozitate deosebită sau mod de contaminare necunoscut: echipament special de protecţie (izolare completă de mediu)
- În serviciul radiologie – la expunerea la raze Roentgen: şorţ special de cauciuc impregnat cu săruri de plumb care protejează organele genitale, guler impregnat cu plumb pentru protecţia tiroidei
- Cizmele din cauciuc sunt folosite în spălătorii.
Încălţămintea impermeabilă acoperită cu material impermeabil până la genunchi se recomandă în blocurile operatorii pentru a împiedica prelingerea sângelui în interior.
Mănuşi de protecţie de unică folosinţă
- în cazul manipulării substanţelor corozive, toxice, coloranţi, etc. (ex.: dezinfectante, citostatice, radioizotopi)
- în caz de alergie a asistentei la contactul cu unele substanţe
- la manevre tip aplicare de supozitoare / ovule, clisme, etc.
- la contactul cu sânge sau alte produse biologice
- în secţii de boli contagioase (pentru bolile transmisibile prin contact) şi dermatologie (în cazul pacienţilor contagioşi)
Mănuşile se schimbă:
- după fiecare pacient
- între 2 îngrijiri (după terminarea îngrijirii)
- în caz de întrerupere a actului medical
- în caz de rupere
După folosire se îndepărtează prinzând marginea primei mănuşi din exterior; se aruncă în containerul pentru materiale contaminate, iar apoi se prinde cealaltă cu mâna liberă din interior; după aruncare mâinile se spală din nou chiar dacă mănuşile nu prezintă semne vizibile de deteriorare.

Imbracamintea de unică folosinţă incude si manusi. Acestea pot fi:
- sterile, utilizate în intervenţii invazive şi când tegumentul pacienţilor prezintă soluţii de continuitate
- nesterile, curate, utilizate pentru examinări curente
Mănuşile nu se spală, nu se dezinfectează. Mănuşile nu se refolosesc
Portul a 2 perechi de mănuşi nu scade frecvenţa AES, dar divide cu 3 riscul de contact cu sângele sau un produs contaminat
- Mănuşile reutilizabile – de uz general (de menaj) – utilizate în cursul activităţilor de întreţinere (din cauciuc). Acestea se pot decontamina şi reutiliza dacă nu prezintă semne de deteriorare.
Păstrarea hainelor de oraş se face in dulapuri individuale.
Păstrarea echipamentului de protecţie – în alte dulapuri (aşezate pe umeraş cu suprafaţa exterioară ( „contaminată”), spre interior.
Durata maximă de purtare a unui echipament de protecţie maxim 3 zile.
- echipament de protecţie curat, , călcat, sau de unică folosinţă!
- interzise bijuteriile la locul de muncă (inele, brăţări)! + igiena mâinilor, unghiilor şi părului!
Aplicarea şi scoaterea corectă a mănuşilor!
Patul este al pacientului!
Nu vă aşezaţi pe patul bolnavului!
RonsalProtect ofera o gama variata de produse certificate de imbracaminte de lucru: gama R8ED, VISION si 4TECH. Mai multe detalii gasiti pe site, dau folosind datele de contact:
Ronsal Protect
Punct de lucru: Sat Cuparu, nr. 127, com. Dragodana, jud. Dambovita
0723811041