
Psihologii descoperă noi detalii despre modul în care banii influențează frecvența și intensitatea fericirii
Cercetările din revista Social Psychological and Personality Science oferă o perspectivă asupra afirmației îndelung susținute că banii îmbunătățesc satisfacția vieții. Cercetătorii au găsit dovezi consistente cum că venitul afectează frecvența cu care o persoană experimentează fericirea, dar nu și intensitatea.
Echipa de cercetare, condusă de Jon M. Jachimowicz, a propus că legătura dintre venit și fericire poate fi explicată prin felul în care oamenii tind să-și petreacă timpul liber. Persoanele cu venituri mai mici tind să petreacă mai mult timp implicându-se în activități de petrecere a timpului liber pasiv, cum ar fi vizionarea și relaxarea la televizor, și mai puțin timp participând la activități de timp liber active, cum ar fi socializarea și practicarea hobby-urilor.
Activitățile pasive contribuie la diminuarea fericirii în timp datorită unui fenomen numit adaptare hedonică – tendința de a se obișnui cu un eveniment pozitiv și de a reveni rapid la un nivel de bază al fericirii. În schimb, activitățile active care sunt obișnuite și intenționate, cum ar fi exercițiile fizice, ar trebui să producă accese de fericire mai puțin intense, dar mai frecvente, care se adună pentru a încuraja bunăstarea psihologică. Prin urmare, Jachimowicz și echipa sa au propus ca veniturile să fie corelate pozitiv cu frecvența fericirii, dar nu si cu intensitatea fericirii.
Un studiu de jurnal inițial a avut 394 de adulți care și-au raportat efectul pozitiv – cât de veseli, energici, entuziaști, relaxați si calmi se simțeau – de trei ori pe zi timp de 30 de zile. Autorii studiului au folosit aceste răspunsuri pentru a calcula scorurile pentru frecvența fericirii și intensitatea fericirii pentru fiecare participant. În conformitate cu previziunile cercetătorilor, venitul mai mare a prezis o frecvență mai mare a fericirii, dar nu a prezis intensitatea fericirii. Mai mult, venitul a fost legat de o mai mare satisfacție de viață prin creșterea frecvenței fericirii.
Un al doilea studiu între un eșantion mai mare de 1.290 a reprodus aceste rezultate folosind măsuri validate ale frecvenței și intensității fericirii din Chestionarul Multidimensional al Emoțiilor.
Încurajat de aceste descoperiri, a fost realizat un studiu final care exploreaza teoria conform căreia venitul afectează fericirea, influențând modul în care oamenii își petrec timpul. Folosind datele dintr-un sondaj amplu și reprezentativ al americanilor, cercetătorii au analizat interacțiunea dintre venitul anual al respondenților, activitățile la care au participat și cât de fericiți s-au simțit în timpul acestor activități. Au diferențiat între timpul liber (rugăciunea, socializarea, hobby-urile, exercițiile fizice sau voluntariatul) și timpul liber pasiv (vizionarea televizorului, relaxarea sau somnul).
Din nou, venitul a fost legat pozitiv de frecvența fericirii, dar nu de intensitate. În special, studiul a oferit dovezi prin care venitul îmbunătățește frecvența fericirii – venitul a fost legat de timpul petrecut în activități pasive, care, la rândul său, a fost asociat cu frecvența fericirii. Așa cum au prezis cercetătorii, cei care au venituri mai mici au petrecut mai mult timp în activități pasive, cum ar fi privirea la televizor și, la rândul lor, au raportat accese de fericire mai puțin frecvente.
Jachimowicz și colegii săi spun că aceste descoperiri aruncă lumină asupra relației nuanțate dintre venit și fericire, sugerând că venitul influențează frecvența cu care o persoană experimentează fericirea, mai degrabă decât intensitatea. „Luate împreună”, ilustrează autorii, „veniturile pot aduce fericire nu prin experiențe fericite mai intense, ci printr-un număr mai mare de experiente fericite”.
Pentru a aborda acest decalaj de fericire dintre persoanele cu venituri mici și cele cu venituri mari, cercetătorii sugerează că persoanele cu venituri mai mici ar trebui încurajate să desfășoare activități mai semnificative și mai susceptibile de a spori bunăstarea, spre deosebire de activitățile pasive.
Studiul, „ Venitul prezice mai fiabil decât o fericire intensă ”, a fost scris de Jon M. Jachimowicz, Ruo Mo, Adam Eric Greenberg, Bertus Jeronimus și Ashley V. Whillans.
Sursa: Psypost