
Stiai asta? Oamenii timizi împărtășesc lucrurile pe care le urăsc cel mai mult
Ce este si ce nu este TCC? Anumite zvonuri spun ca este cea mai eficienta forma de psihoterapie. Nu este adevarat. In continuare, la sectiunea concepte cheie in Terapia Cognitiv Comportamentala, veti afla cu ce mai exact se ocupa acest tip de terapie.TCC ESTE:
- una dintre cele mai cunoscute abordari in psihoterapie
- abordarea in psihoterapie care are cele mai multe studii empirice la baza
TCC NU este:
- cea mai eficienta forma de psihoterapie
- cea mai indicata forma de psihoterapie.
TCC este o combinatie teoretico-metodologica fundamentata stiintific a terapiei comportamentale cu terapia cognitiva. Aceasta are aplicatii in patologie si sanatate. Asadar, aceasta, pe langa caracter clinic (tratarea bolilor) are un caracter profund educational si preventiv (optimizare, promovare a sanatatii).Principiul de baza al paradigmei cognitiv comportamentale este urmatorul:Cognitia (convingere/gand/creadinta) constienta sau inconstienta- este cel mai important determinant al raspunsurilor. Aceste raspunsuri pot fi:
- emotionale
- cognitive
- comportamentale
- fiziologice. Dificultatile psihologice sunt cognitii disfunctionale sau irationale . In acelasi timp. starea de bine reprezinta identificarea cognitiilor disfunctionale si rationalizarea acestora.
Modelul ABC cognitiv
A= activarea elementului care produce aversiunea (activating events)B= convingerile sau credintele (beliefs)C= consecintele (consequences)Cele trei elemente sunt interconectate unele cu altele.Puncte tari si puncte slabe ale TCCPuncte tari:
- se focuseaza pe rezolvarea imediata a problemelor
- are o abordare structurata
- ajuta la dezvoltarea unor abilitati de-a lungul vietii
- se poate folosi la orce categorie de varsta
Puncte slabe:
- trateaza efectul, nu si cauza
- nu toti clientii rezoneaza cu abordarea de acest gen
- eficienta terapiei este influentata de gradul de implicare al clientului
- initial, clientul de poate simti mai rau.