Tags

Legea anvelopelor de iarnă – Iata ce trebuie să știi pentru a NU avea probleme în anotimpul rece!

Legea anvelopelor de iarnă sau ce trebuie să știi pentru a NU avea probleme în anotimpul rece.

Uzura (abraziunea) respectiv fenomenul de rupere a legaturilor moleculare din cauciuc este un fenomen extrem de complex. Generator al celui mai mare procent din aderenta totala. Asperitatile care patrund in cauciuc impiedica alunecarea acestuia pe suprafata. Asperitatile vor rupe bucati din cauciuc iar forta necesara ruperii acestuia va fi egala cu forta de aderenta generata, in functie de constructia si amestecul anvelopei.

Datorita faptului ca acest proces este generator de energie termica (frecarea si ruperea legaturilor moleculare generazacaldura), anvelopele se incalzesc. Modificandu-se astfel proprietatile cauciucului si implicitaderenta.

Legea anvelopelor de iarnă sau ce trebuie să știi pentru a NU avea probleme în anotimpul rece.

Daca anvelopa ajunge sa fie suprasolicitata, incalzindu-se peste temperatura optima defunctionare, legaturile moleculare se desfac mult mai usor.  Este redusa aderenta si creste uzura foarte mult.

Un exemplu de anvelope iarna anvelostar este Diplomat WINTER ST 155/65/R13 73T.

Pe de alta parte, daca anvelopa nu isi atinge temperatura optima de functionare, asperitatile nu au posibilitateapatrunderii in cauciuc. Daca nu exista procesul de rupere a legaturilor intermoleculare nu este generata nici aderenta. Adeziunea are contributia cea mai mare in capacitatea anvelopelor de a transmite forte. Dar necesita contact intim intre anvelopa si calea de rulare. Aceasta scade foarte mult in cazul suprafetelor acoperite cu praf, apa sau gheata. Din aceasa cauza aderenta generata prin deformare, numita histereza, devine mult mai importanta. Avem de-aface cu o alta proprietate deosebita a cauciucului si anume vascoelasticitatea. Cauciucul este elasticsi se muleaza pe iregularitatile suprafetei de rulare. In acelasi timp, cauciucul este viscoelastic, adica nu isi recapata forma initiala in totalitate.

Legea anvelopelor de iarnă sau ce trebuie să știi pentru a NU avea probleme în anotimpul rece.

Daca apasati cu degetul intr-o anvelopa de strada si veti vedea ca isi revine complet.Incercati acelasi lucru cu o anvelopa de curse. Urma lasata de deget dispare foarte incet. Acesta este un simplu exemplu, dar eficient, de testare a histerezei sau a pierderii de energie in cauciuc. Cauciucul cu histereza putina isi revine repede. Pe cand cauciucul de inalta gistereza are nevoie de mult timp pentru a-si reveni in urma deformarii.

Cauciucul isi revine incet dupa trecerea peste o iregularitate ca si in cazul cauciucului de inalta histereza. Acesta nu poate exercita o presiune la fel de inalta pe panta descendenta a unei asperitati ca si pe panta ascendenta.

Aceasta diferenta de presiune intre fetele opuse aleasperitatilor genereaza “forte de frecare” chiar si in cazul in care suprafata este acoperita cu praf,apa, etc.O analogie interesanta o reprezinta un vapor care inainteaza in apa. Stim ca un vapor are nevoie de un motor si elice pentru a putea invinge rezistenta apei la inaintare.La pupa sa este o presiune ceva mai ridicata decat la prova, aceasta diferenta de presiune reprezentand o parte din rezistenta la inaintare pe care motoarele trebuie sa o invinga. Daca vaporul s-ar deplasa intr-un fluid cu histereza mai ridicata decat apa, acest fluid si-ar reveni mai incet la prova, generand o diferenta depresiune mai mare si implicit o rezistenta mai mare la inaintare.Un test uzual in timpul dezvoltarii caucicului se desfasoara in felul urmator: o mostra de cauciuceste formata intr-o forma rectangulara si atasata de un perete.O bila metalica atasata de un fir este ancorata de perete deasupra mostrei de cauciuc. Bila este ridicata pana cand firul de care este atasata este perfect orizontal si intins. Bilei i se da drumul, aceasta percutand mostra de cauciuc.

In cazul in care cauciucul are histereza putina, bila sare mult inapoi, iar in cazul cauciucului de inalta histereza,bila sare mult mai putin.

Bineinteles, in cazul cauciucului utilizat pentru anvelope de curse este depreferat ca bila sa sara cat mai putin.Aceste fenomene au fost intelese mult mai bine in ultimii ani, intelegandu-se mai bine si de ce anvelopele de uscat genereaza aderenta maxima pe linia ideala iar cele de ploaie genereaza mai multa aderenta langa linia ideala a unui circuit. In cazul anvelopelor de uscat, se considera caadeziunea este generatorul principal de aderenta pe un circuit, diferenta fiind ca adeziunea nu serealizeaza cu calea de rulare ci cu particulele de caciuc rupte in turele anterioare, care umplespatiul dintre asperitatile drumului. Anvelopele de ploaie, fiind mai moi, genereaza aderenta mai mare prin angrenarea mecanica.

Avand in vedere ca linia ideala a unui circuit este mai uzata,marimea (mai mici) si forma asperitatilor (rotunjite datorita uzurii) nu favorizeaza patrunderea acestora in cauciuc. De asemenea, spatiile dintre asperitati sunt umplute cu cauciuc iar adeziunea dintre acesta si anvelopa este redusa datorita apei.

Considerat multa vreme ca singurul motiv pentru care pilotii parasesc linia ideala este cel al racirii anvelopelor, s-a demonstrat ca, pe langa efectul benefic de racire a acestora, motivul real il repezinta de fapt forma geometrica a asperitatilor si lipsa cauciucului dintre asperitati, acestea putand patrunde mult mai adanc in anvelopa, fiind posibila generarea unor forte de aderenta mai mari.

Cumpara Anvelostar Anvelope si nu vei fi deazamgit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top