
Efectele economice ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) cu implicatii in economia mondială
Recesiunea globală este aproape inevitabilă
Acest raport discută impactul economic al crizei COVID-19 între industrii și țări.
Activitatea economică va fi extrem de afectata din acest punct de vedere iar rezultatele vor fi asimetrice între țări și industrii. De asemenea, se încearcă o estimare aproximativă a costurile economice globale potențiale in contextual pandemiei de COVID-19 în diferite scenarii.
Focarul COVID-19 a început în decembrie 2019 în orașul Wuhan din China. A continuat să se răspândească în întreaga lume. La momentul primului proiect al acestui raport, aproape 200.000 de cazuri de infectii cu acest virus fusesera înregistrate la nivel mondial.
Deși unele țări au reușit să trateze cazurile raportate în mod eficient, nu este sigur unde și când vor apărea cazuri noi. În fiecare zi sunt raportate mai multe cazuri și intră noi țări pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu zonele în care a fost raportat virusul. Se pare, totuși, ca acum cazurile din China au scazut.
Tendinte care nu vizeaza descreterea se văd în Europa și America. Având în vedere riscul pentru sănătatea publică, OMS a declarat o urgență de interes internațional.
Într-o lume puternic conectată și integrată, impactul bolii depășește cu mult mortalitate. Ca atare, guvernele din întreaga lume au pregătit planuri de urgență și pachete de ajutor pentru a-și susține economiile.
În China, am văzut blocaje severe.
Acest lucru a dus la o scădere a consumului și întreruperi ale producției. În general, funcționarea lanțurilor globale de aprovizionare a fost întreruptă, lucru care afectează companiile din întreaga lume. Milioane de oameni și-ar putea pierde slujba în viitor.
În plus, în fiecare zi auzim știri îngrijorătoare despre închiderea mai multor companii sau revizuirea estimărilor si anunțarea disponibilizărilor. Consumatorii și-au schimbat și ei
modelele de consum, rezultând lipsa multor bunuri din supermarketurile din întreaga lume.
Piețele financiare globale au înregistrat scăderi accentuate, iar volatilitatea este la niveluri similare sau superioare
Impactul economic COVID-19: scenariu ușor
Tabelul 1 arată șocul economic provocat de actuala criză COVID-19 exprimata ca procent din PIB pentru fiecare țară. Acestea oferă o estimare a costului economic global al crizei în conformitate cu multe ipoteze .
În scenariul de bază, în care situația economică ar fi normalizată până la sfârșitul lunii mai,
impactul economic al crizei variază de la 3,5 la 6% în funcție de țară. De exemplu, în SUA, se preconizează că aceasta criza va costa aproape 4% din PIB. Per total, pentru toate țările analizate,
este de așteptat un impact economic mediu de -4,5% din PIB (mediană = -4,4%).
De exemplu, cu cât este mai mare importanta turismului, cu atât impactul crizei este mai mare. În plus, întreruperile lanțului de aprovizionare și scăderea accentuată a comerțului global, exercită o presiune suplimentară asupra țărilor extrem de dependente de comerțul exterior.
În medie, pentru toate țările analizate, creșterea așteptată a PIB în 2020 este de -2,5% (mediană = – 2,8%).
Costurile crizei COVID-19 (Tabelul 1, scenariu de 1,5 luni)
De exemplu in Franța se estimează că PIB-ul va crește cu 1,3% în 2020. Ținând cont de impactul economic al crizei (-4,3%), rata estimată de creștere a PIB-ului francez este de -3%.
Se așteaptă ca SUA să intre într-o recesiune, cu o creștere a PIB de -1,7%. Pare inevitabil acum, că recesiunea economică datorată coronavirusului va pune capăt celor mai îndelungate perioade expansiune în istoria SUA.
Încă o dată, impactul crizei actuale va fi diferit în întreaga lume. China are în continuare o creștere pozitivă a PIB-ului (înainte de criză 6%, acum mai puțin de 2%). Pe de altă parte, majoritatea țărilor europene se vor confrunta cu recesiuni semnificative.
Analizand după recesiunile anterioare, o scădere a PIB-ului de această magnitudine va duce la creșterea semnificativa a șomajului.
În general, acest scenariu conduce, pentru aceste țări, la o creștere medie în 2020 de -2,5%. Aceasta este cu mult sub rata de creștere de aproape + 3% observată în 2019.
Estimările din această secțiune presupun că, odată cu eliminarea măsurilor de izolare, activitatea economică revine la normalitate. Cu toate acestea, pare posibil ca scaderea economică să dispară mai mult decât perioada de izolare.
Concuzii
Criza COVID-19 s-a răspândit rapid în întreaga lume. Ne confruntăm cu un tip de criza complet nou.
În acest caz, riscul pentru sănătate (mortalitatea reală și ratele de infecție) nu este neapărat corelat cu riscul economic pentru economia globală.
Ratele dobânzilor sunt la valori minime.
Criza generează, de asemenea, efecte secundare în lanțurile de aprovizionare.
Aceasta depinde, de asemenea, de modul în care companiile reacționează și se pregătesc pentru reluarea activităților economice. Și, mai presus de toate, depinde de cât timp vor dura blocările curente.
De aceea sunt utilizate mai multe scenarii. În scenariul de bază, creșterea PIB-ului ar primi o lovitură, variind de la 3-6% în funcție de țară.
Nimeni nu poate prezice cu precizie daunele financiare finale cauzate de COVID-19. Acest lucru depinde în mod evident în ceea ce privește calendarul, severitatea pandemiei în săptămânile / lunile viitoare și politica țărilor.
De asemenea, speranța unui vaccin împotriva coronavirusului este o veste binevenită. Aceasa criza determina ca economia globală sa se confrunte cu cea mai gravă amenințare văzută în ultimele două secole.
Bibliografie
- Amaro, (2020, March 17) “Macron warns ‘we are at war’ as France unveils $50 billion in coronavirus measures”. CNBC. Available at: https://www.cnbc.com/2020/03/17/hopes-of-a- coronavirus-vaccine-mount-as-three-key-biotech-players-make-progress.html. [Accessed: 19
March 2020]
- Barry, John (2004). “The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History”. New York: Penguin Group.
- Bhattarai , Long, H. and Siegel, R. (2020, March 11) “The first US layoffs from the coronavirus are here. Stars and Stripes”. Available at: https://www.stripes.com/news/us/the-first-us-layoffs-from- the-coronavirus-are-here-1.622069. [Accessed: 19 March 2020]
- Bloom E., Cadarette D. and Sevilla J.P., “The Economic Risks and Impacts of Epidemics”, International Monetary Fund, F&D Magazine, June 2018.
- “China’s Economy Suffers Historic Slump Due to Virus Shutdown”. (2020, March 16). Bloomberg Available at: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-16/china- manufacturing-and-retail-contract-for-first-time-on-virus. [Accessed: 19 March 2020]
- Chou, , N.-F. Kuo, et al., 2004. “Potential Impacts of the SARS Outbreak on Taiwan’s Economy”. Asian Economic Papers 3(1), 84-112.
- “Cineplex closing all theatres across Canada due to COVID-19 concerns”. (2020, March 16). City Available at: https://toronto.citynews.ca/2020/03/16/cineplex-closing-all-theatres-across- canada-due-to-covid-19-concerns/. [Accessed: 19 March 2020]
- Congressional Budget Office (2005) “A Potential Influenza Pandemic: Possible Macroeconomic Effects and Policy Issues”. CBO Washington
- Crosby, Alfred (2003). “America’s Forgotten Pandemic: The Influenza of 1918”. Cambridge University Press.
- Dean, (2020, March 17) “American GDP to shrink 5%, warns Goldman Sachs”. The Times. Available at: https://www.thetimes.co.uk/article/american-gdp-to-shrink-5-warns-goldman- sachs-ljh2fgmvk. [Accessed: 19 March 2020]
- “Ebola situation report – 16 March Geneva: World Health Organization” (2016.) Available from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204629/1/ebolasitrep_16Mar2016_eng.pdf?ua= 1 [cited 2016 Apr 2].
- Esposito, (2020, March 16) “The Worst Hit Equity Sectors in 2020”. Morningstar. Available at_ https://www.morningstar.co.uk/uk/news/200469/the-worst-hit-equity-sectors-in-2020.aspx. [Accessed: 19 March 2020]
- Fan Y., Jamison D. T. & Summers L. H. (2018) “Pandemic risk: how large are the expected losses?” Bulletin of the World Health Organization.