Despre advertoriale si ideile cu priza la ceilalti. De ce unele idei supravietuiesc iar altele dispar? Ponturi utile pentru bloggerii incepatori

Aceasta este povestea succesului unei idei. Mai mult  decat atat, este povestea succesului unei idei pe deplin adevarate.

Echipa noastra aflase un lucru de interes public si dorea sa il comunice. Si s-a gandit la o modalitate prin care oamenii sa ascultate si sa ia seama.

Si ideea a prins: advertorialele.

Personal cred in cultivarea ideilor. Deci, cum putem sa ne cultivam ideile pentru a le garanta reusita?

Majoritatea dintre noi depunem eforturi pentru a depasi dificultatile in comunicare si pentru a ne expune ideile astfel incat aceastea sa produca impact.

Se intampla de multe ori ca unele idei bune sa nu aiba success, in timp ce povesti ridicole sa circule fara nici un demers necesar pentru sustinerea lor.

De ce?

Doar pentru ca niste idei ciudate vand mai bine decat celelalte? Cum este posibil sa facem ca o idee autentica, valoroasa dintr-un articol sa circule cu aceleasi succes precum o stire falsa?

Intrebarea extinsa este cum sa formulam o idee pentru ca ea sa prinda?

Simplitatea

Imprevizibilul

Concretul

Credibilitatea

Emotiile

Povestirile

Simplitatea

Nici un plan de vanzari nu poate supravietui contactului cu cumparatorul, precum nici un plan de lectie nu poate supravietui contactului cu adolescentii.

Este dificil ca ideile noastre sa prinda intr-un mediu  haotic si imprevizibil.

De aceea, primul pas care trebuie facut pentru reusita este sa e exprimam simplu. Si nu ma refer la simplu in sensul de a reduce mesajul la formulari simpliste sau la fraze autonome.

Atunci cand spun simplu ma refer la a gasi NUCELUL  UNEI IDEI. Adica a dezgoli o idee pana la miezul ei ultim.

Pentru a reusi acest lucru trebuie sa indepartam toate elementele superflue si  tangentiale.

Atat metaforele generative cat si proverbele isi gasesc puterea intr-o substitutie inteligenta: inocuiesc un lucru dificil cu unul usor de conceput.

Imprevizibilul

Atunci cand intalnesti  o persoana care debordeaza de creativitate sau este inzestrata din plin cu talentul de a “nascoci idei” o vei incadra sigur in stereotipul  “geniu creativ”.

Poate ti-o imaginezi ca fiind o persoana cu parul gelat, haine dupa ultima moda, purtand un carnetel cu varfurile indoite plin de epifanii , gata sa renunte la orice altceva ca sa lanseze o sesiune de brainstorming de patru ore….

Exista persoane mai creative decat altele? S-ar putea sa nu ajungi niciodata un Michael Jordan al ideilor. Dar premisa o  reprezinta faptul ca a genera niste idei care sa prinda este ceva ce se poate invata.

Concretul

Concret inseamna memorabil. Ideile concrete sunt mai usor de retinut.

Experimentele referitoare la memoria omului au aratat ca oamenilor le vine mai usor sa retina subtantivele concrete  pe  care le pot vizualza fara dificultate. De exemplu: “avocado” sau “bicicleta”, comparativ cu cele abstracte (de exemplu: “dreptate” sau “personalitate”).

Ideile care prind in  mod natural sunt pline de cuvinte si imagini concrete.

Cu procedam pentru a aborda idei concrete in mesajele noastre?

Am putea ca deciziile pe care e luam sunt mai usor de pus in aplicare atunci cand sunt ghidate de nevoile unor anumite categorii de oameni: cititori, student, clientii nostril.

Credibilul

Una din zece persoane se imblonaveste de ulcer pe parcursul vietii. Ulcerul duodenal, care reprezina tipul cel mai des intalnit  nu este aproape niciodata fatal, dar este extrem de dureros. Cauza ulcerului a ramas mult timp un mister.

Intelepciuna traditionala sustine ca ulcerul apare cand surplusul de acid apare in stomac, ducand la corodarea peretelui acesuia. Se mai crede ca acest surplus de acid ar avea drept cause stresul, mancarurile condimentate sau cantitatile mari de alcool.

Din moment ce nu exista o cale de a “vindeca” ulcerul, tratamentele traditionale puneau accentul pe alinarea durerilor simptomatice.

Pana cand, la inceputul anilor 1980, doi cercetaori in medicina din Perth, Australia, au facut o descoperire uluitoare: ulcerul este cauzat de o bacterie.

Povestea aceasta avea cateva cusururi: unul de ordin logic si al doilea il reprezenta sursa si locatia.

Acidul din stomac este suficient de puternic astfel incat sa dizolve un cui. Era ridicol sa crezi ca bacteria ar putea supravietui intr-un astfel de mediu.

Stiinta este stiinta, dar multumita snobismului elementar ce caracterizeaza oamenii, tindem sa credem ca ea apare din anumite locuri si nu din altele.

Gasirea credibilitatii

Ce te face pe tine sa crezi intr-o idee?

Uite o intrebare cu adevarat ambitioasa.

Credem pentru  ca parintii sau prietenii nostri cred si ei.

Credem pentru ca am avut experiente care ne conduc la credintele noastre.

Credem pentru ca avem incredere in autoritati.

Acesta reprezinta factori puternici: familia, experienta personala, credinta religioasa.

Daca incercam sa convingem un public sceptic sa creada in veridicitatea unui mesaj nou, cu siguranta vom duce o lupta anevoioasa impotriva cunostintelor si relatiilor sociale pe care individul si le-a format de-a lungul unei vieti intregi.

Puterea detaliilor

Nu dispunem intotdeauna de o autoritate externa care sa ofere garantie mesajeor noastre si de aceea ele trebuie sa reperzinta propria noastra garantie. Trebuie sa beneficieze de “crediblitate interna”.

Exista doua principii generale de stabilire a credibilitatii interne:

  • principiul sacrii umane care este o alta  metoda de a transpune si revitaliza datele statistice in limbajul de fiecare zi
  • oferirea de argumente verificabile

Emotionalul

Cauta modalitati prin care putem determina oamenii sa fie interesati de ideile noastre si sa ii facem sensibili la acestea.

Ce-i intereseaza pe oameni? Exista un raspuns mai direct la aceasta intrebare. De fapt este cel mai clar raspuns dintre toate.

Ce-i intereseaza pe oameni? Ei insisi.

Nu ar trebui sa fie deloc o surpriza faptul ca unul dintre modurile prin care-i putem sensibiliza pe oameni este prin a le starni interesul fata de propria persoana.

Povestirile

De cele mai multe ori, povestile sunt asociate cu ideea de divertisment- filme, carti, emisiuni TV si reviste. Cand un copil te roaga “spune-mi o poveste” el vrea sa se amuze, nu sa invete ceva.

 A face parte din “audienta” unei povesti  poate sa insemne ca iti asumi un rol pasiv.

Dar daca povestile ne-ar implica intr-un mod inuitiv si mai mult activ?

Povestirile sunt sursa de simulare si inspiratie in acelasi timp.

Descoperirea ideilor de success nu este un lucru greu, dar nici instinctiv, natural.

Ideile nu ne semnalizeaza singure pentru ca ne atrag atentia ci trebuie sa cautam in mod constient idea potrivita.

Ce trebuie sa cautam?

3 lucruri:

  • Intriga provocarii
  • Intriga relationarii
  • Intriga creatvitatii

Pur si simplu trebuie sa fim pregatiti sa descoperim ideile potrivite pe  care viata ni le furnizeaza in fiecare zi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top