
Cum te ajută cărțile de psihologie să lucrezi cu mintea ta?
De ce să citești cărți de psihologie?
Evenimentele ultimilor 2 ani au constituit adevărate provocări pentru fiecare dintre noi, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Tot mai mulți cercetători ai minții umane și psihoterapeuți practicieni sesisează o tendință de creștere ascendentă a problemelor cu caracter cognitiv-afectiv în rândul tinerilor și persoanelor adulte. Acest lucru se poate justifica prin câteva evenimente cheie. Însingurarea și incertitudinile din timpul pandemiei, cât și ingrijorarea în legătură cu stabilitatea financiară afectează cu precădere persoanele tinere care se regăsesc la finalul studiilor universitare și a persoanelor care se află deja înrolați pe piața muncii. În plus, anxietatea și îngrijorarea, sentimente total justificate, iau amploare din cauza conflictului militar care se află nu departe de granițele țării noastre. În momentul acesta, am vrea să știi că tot ce simți este complet justificat! Iar specialiștii sunt de acord cu acest lucru.
Unii dintre noi au un dar înnăscut de a se calibra indiferent de situație, indiferent de câte provocări aruncă înspre ei viața de zi cu zi. Trebuie să știi că indiferent de reziliența individuală la stres, fiecare dintre noi, negreșit, are nevoie de ajutor din când în când, de siguranță, cum are nevoie și să găsească înțelegere din exterior. Poate chiar cei care încearcă să reziste eroic, sfârșesc prin a se frânge foarte grav sub presiunea stresului și sfârșesc să aibă un burnout.
Nu este o rușine faptul că ar trebui să ceri ajutor atunci când simți că lucrurile devin copleșitoare. Însă, dacă încă nu te simți pregătit pentru a începe sesiuni de psihoterapie sau nu știi la ce să te aștepți de la acestea, îți recomandăm să începi să citești cărți de psihologie. Acestea te vor ajuta să lucrezi singur cu mintea ta și îți vor deschide drumul către o înțelegere mai profundă asupra capacităților tale mentale, ale limitelor autoimpuse sau sondate în urma unor traume, cât și asupra beneficiilor psihoterapiei.
3 Cărți de psihologie care te vor ajuta să te dezvolți
Am pregătit un top cu 3 cărți interesante pentru terapie individuală care să trateze subiecte relevante pentru cea mai mare parte a cititorilor. Cele mai întâlnite probleme cu care oamenii se confruntă sunt lipsa încrederii în sine, incapacitatea de a seta limite sănătoase cu ceilalți (adică incapacitatea de a spune nu) și subestimarea valorii personale în rândul celor care nu fac parte dintr-un cuplu sau o familie.
1. O super carte Confidence Booster

Aceasta nu este numai o carte Confidence Booster, ci și un manual de lucru care prezintă un plan simplu și eficient pentru a vă consolida încrederea în sine folosind sisteme simple și testate științific. Fie că ești genul de persoană care se ferește mereu să vorbească în fața unei mulțimi sau că îți este greu să crezi că meriți acea promovare la job, această carte te va ajuta să îți recapeți încrederea în sine.
Cartea începe cu prezentarea elementelor fundamentale ale încrederii – din punct de vedere științific și psihologic – și apoi îți vei construi propriul profil personal de încredere și vei găsi o strategie de creștere a încrederii care funcționează pentru dvs. Cu exerciții de vizualizare, întrebări pentru a vă evalua stima de sine și obiective și strategii de motivare, această carte este plină de tehnici utile care vă vor oferi încrederea necesară pentru a face orice vă propuneți. Confidence Booster este o carte excelentă de terapie individuală.
2. No!: The Power of Disagreement in a World that Wants to Get Along
Ne place să ne înțelegem, acasă sau la locul de muncă. Nu vrem să rănim oamenii sau să îi jignim. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că numeroase experimente psihologice celebre au dovedit că nu tindem să mergem împotriva autorității sau a opiniei majoritare. Faimoși guru în management împărtășesc opinia că armonia, coeziunea și acordul sunt elementele de bază pentru luarea eficientă a deciziilor și sporirea creativității. Dar greșesc.
În „No !”, Charlan Nemeth, cel mai mare expert din lume în dizidență, își folosește cei 35 de ani de cercetare pentru a arăta de ce avem nevoie de rebeli – și cum încurajarea unui dezacord mai mare poate îmbunătăți dramatic deciziile și crearea ideilor bune. Folosind exemple de la „Twelve Angry Men” până la brainstorming, ea explică modul în care persoanele cu opinii minoritare au nevoie de spațiu pentru a se exprima fără compromisuri, chiar dacă aceasta provoacă disconfort. Explicând de ce tehnica avocatului diavolului nu funcționează și de ce este necesar un dezacord autentic pentru a ne deschide perspectivele, această carte are puterea de a revoluționa afacerile, organizațiile creative și societatea.
Învață să spui „nu”! Opinia ta contează mai mult decât ai crede. Învață cum să te faci auzit!
3. Going Solo
În 1950, doar 22% dintre adulți trăiau singuri. Astăzi, peste 50% dintre adulți sunt solo. Eric Klinenberg explorează creșterea dramatică a procentului demografic care alege să trăiască sau este împins să trăiască o viață solo, precum și impactul seismic pe care îl are asupra culturii populare, afacerilor și politicilor noastre. Deși înțelepciunea convențională ne spune că a trăi singur duce la singurătate și izolare, majoritatea rezidenților singuratici, în comparație cu omologii lor căsătoriți, sunt mai predispuși să mănânce la restaurant și să facă mișcare, să se înscrie la cursuri de artă și muzică, să participe la evenimente publice și prelegeri și să facă voluntariat.
Având la bază peste trei sute de interviuri aprofundate cu bărbați și femei de toate vârstele și de fiecare clasă socială, Klinenberg ajunge la câteva concluzii uluitoare. Cu statistici uimitoare, date originale și portrete vii ale oamenilor care trăiesc singuri, Going Solo răsturnă preconcepțiile comune pentru a oferi o interpretare definitivă a ascensiunii acestei tendințe majore și a modului în care transformă societatea modernă.
Așadar nu ai de ce să te temi de a fi singur! Gândește-te așa: lumea e a ta!
Începe terapia individuală și lucrează cu mintea ta singur, la tine acasă, acompaniat/ă de o carte bună.
