
Cum să te odihnești Eficient? 10 sfaturi pentru un somn perfect!
Tulburările de somn sunt inevitabile. Însă este suficient să urmezi câteva reguli pentru a avea o noapte liniștită și un somn eficient.
1. Evită cofeina
Consumatorii de cafea vor fi dezamăgiți, însă este mai bine să iei ultimul espresso după prânz. În mod similar, atunci când vine vorba de ceai și băuturi precum cola, cel mai bine este să le opreșți după 4 p.m. În schimb, este indicat să bei un ceai de plante (verbina, mușețel sau floare de portocal, dar și passiflora, valeriană, păducel și hamei), sau un pahar de lapte călduț, care are un efect sedativ.
2. Activitățile sportive seara sunt contraindicate
Sporturile sunt excelente pentru sănătate dar este mai bine să programezi mersul la sala și orice altă activitate sportivă (înot, jogging, etc.) dimineața sau în timpul pauzei de prânz. De la ora 19:00, temperatura corpului începe să scadă, semn că organismul se pregătește pentru odihnă. În cazul în care programul nu îți permite să practici sport în timpul zilei, fă un duș cald, și așteapta cel puțin 2 ore după sfârșitul activității sportive, apoi mergi la culcare.
3. Evită să iei cina bogată
Digestia dificilă îngreunează somnul, așa că evita să iei cine consistente înainte de a merge la culcare. De asemenea, este interzisă carnea roșie și mâncărurile picante. Sunt preferate legumele crude, pâinea albă, pastele, peștele și legumele, precum și orice produse lactate care conțin triptofan, un aminoacid care este un precursor al serotoninei, un hormon al liniștei și somnului.Ia cină cu două ore înainte de culcare deoarece digestia crește temperatura corpului.
4. Evită să faci baie fierbine seara
Faci baie seara că să te calmezi și să te pregăteșți de somn? Eroare. Când se programează să doarmă, corpul scade temperatura internă. Deci este indicat să faci baie caldă (sau duș) la un maxim de 37 grade, pentru a-ți induce un somn liniștit.
5. Respectă orele de somn
Ai probleme cu somnul? Poate, pur și simplu, îți lipsește timpul să adormi, pentru că vrei să vezi sfârșitul filmului, să-ți termini cartea sau pentru că ești cu prietenii. Deoarece somnul este organizat în cicluri de câteva ore, dacă pierzi „trenul”, va trebui să aștepți! Așa că rișți să te întorci la somn, dar fără să poți adormi. La fel, nu trebuie să te culci „odata cu găinile” dacă nu te simți obosit, deoarece nu vei putea adormi. Atunci când ți-e somn trebuie să mergi la culcare. Dacă este posibil, încearca să mergi la culcare și să te trezeșți în fiecare zi, la aproximativ aceeași oră. Dacă te lupți cu somnul va fi din ce în ce mai dificil pentru tine să dormi bine.
6. Ferește-te de ecranele nocive
Unele activități perturbă grav somnul, dacă este fragil. Evită televiziunea, jocurile video, smartphone-urile. Aceste dispozitive emit o lumină albastră aproape de lumina zilei, care va declanșa mecanismele de trezire. Prin urmare, este mai bine să le opresti cu cel puțin 1 oră înainte de a merge la culcare.
7. Uită grijile
Taxe, contabilitate, copii care trebuie crescuți, ne detașăm ! Cu cel puțin o oră înainte de culcare: practică o activitate care îți place (meditație, tricotat, pictură, lectură, etc.) și pune deoparte „to do list”. De asemenea evită disputele maritale.
8. Reglează temperatura potrivită camerei tale
În mod ideal, redu temperatura la 19 grade Celsius și adormi cu picioarele calde. Oamenii de știință au arătat că încălzirea extremităților promovează vasodilatația vaselor mici și, prin urmare, circulația sângelui. Acest lucru contribuie la un somn eficient.
9. Rămâi în întuneric și tăcere
Pentru a obține un somn mai bun, cel mai bine este să ai în camera întuneric complet: Inchideți geamurile, trage perdeaua sau pune-ți o mască pentru somn. Tăcerea este, de asemenea, necesară pentru a asigura un somn odihnitor. În cazul în care vecinii sunt zgomotoși sau soțul / soția sforăie, poți folosi dopuri de urechi.
10. O saltea bună pentru un somn bun
E greu să trăiești nopți de vis când dormi pe o saltea deformată sau când cea mai mică mișcare a colegului tău de cameră te face să te sperii. O saltea se schimbă odată la 10 ani.