Cum ne intarim in mod natural sistemul imunitar? Iata care sunt PLANTELE CU POTENTIAL TERAPEUTIC

PLANTELE  CU  POTENTIAL TERAPEUTIC

Incadrarea in unitatea sistematica din care fac parte si dupa compozitia chimica

Nu toate plantele contin principii active cu rol terapeutic si nici toate organele unei plante contin substante cu rol therapeutic, dovedit prin cercetari stiintifice.

Deci s-a renuntat la utilizarea integrala a plantelor, folosindu-se numai partile bogate in principii active.

Astfel se valorifica in farmacii sub forma preparata, parti din planta, cunoscute sub termenul general de PRODUSE VEGETALE, care sunt reprezentate fie prin organe vegetative (radacina, tulpina, frunza), fie prin organe de reproducere ( floarea, fructul, saminta).

  • Pentru radacini se foloseste termenul de RADIX sau RADICIBUS;
  • Pentru tulpini se foloseste termenul de HERBA;
  • Pentru frunze se foloseste termenul de FOLIUM;
  • Pentru flori se foloseste termenul de FLOS;
  • Pentru fructe se foloseste termenul de FRUCTUS;
  • Pentru seminte se foloseste termenul de SEMEN;
  • Pentru muguri se foloseste termenul de GEMMAE sau TURIONES;
  • Pentru scoarta se foloseste termenul de CORTEX;
  • Pentru tuberculi se foloseste termenul de TUBERA;
  • Pentru rizomi se foloseste termenul de RHIZOMA;
  • Pentru bulbi se foloseste termenul de BULBUS.

Utilizarea tuturor acestor parti se bazeaza pe continutul lor in principii active care pot fi:

  • alcaloizi din Chinae cortex ( scoarta de arbore de chinina), Aconiti tubera( tuberculi de omag);
  • substante amare din Centauri herba ( Tintaura),Gentianae radix. Taraxaci herba.
  • uleiuri volatile din Thymi herba( Cimbrul);
  • gudroane din care prin distilare se obtin uleiuri speciale cu utilizari farmaceutice din diferite specii de Pinus, Lavandulae flos, Menthae folium, Carvi fructus, Chamomillae flos, Coriandri fructus.
  • terebentina din distilarea careia se obtine colofoniu;
  • prin inciziile facute in tulpina unor plante se obtin gumele, cu intrebuintari farmaceutice ca: guma Arabica din Acacia Senegal( salcim) – tragacanta
  • amidonul:-AMYLUM – oficinal in FR X.

     Este cea mai importanta poliglucida de rezerva din regnul vegetal.Poate fi depozitat in diferite organe:tuberculi(cartof), radacina(manhiton), tulpina(unele specii de palmieri), seminte(unele leguminoase), cariopse(gramineae).Forma si marimea granulelor de amidon difera de la o specie la alta.

  • camfor – Camphora
  • vitamine – Maydis stigmata. Cynosbati fructus (rosae pseudofructus) , Faex medicinalis-  drojdia de bere; masa uscata a ciupercii unicelulare Saccharanyces. .

                – glucide (zaharuri, zaharide, hidrati de carbon)

 

Genul Echinacea

  • Echinacea purpurea
  • Echinacea angustifolia            
  • Echinacea pallida

Sunt plante cultivate pe scara larga in Europa.

Echinacea este o planta originara din America de Nord, folosita in trecut de indienii din preeriile actualelor state Arkansas, Kansas, Missouri si Oklahoma.

Planta se mai numeste radacina sarpelui, deoarce radacina ei groasa a fost folosita de catre indieni pentru tratarea muscaturilor de serpi. Cu toate ca ea creste si este recoltata in continuare din flora spontana, majoritatea drogurilor vegetale se obtin din plante cultivate.

Se utilizeaza medicinal radacina sau partea aeriana in stadiul de inflorire. Perioada de inflorire este din iunie pana in septembrie/octombrie

Indienii din America au folosit diverse specii de echinacea, preponderent Echinacea angustifolia, pentru tratarea muscaturilor de insecte toxice si serpi, ca antidot in diverse intoxicatii, in afectiuni oculare, afectiuni respiratorii, rani, arsuri, ulceratii, gonoree, rabie, eczeme, precum si pentru tratarea oreionului, pojarului si variolei. De asemenea a fost folosita pentru ameliorarea durerilor cu localizari diferite, de ex. dureri ale dintilor, crampe intestinale, sau chiar epilepsie. Imigrantii au adoptat rapid utilizarea terapeutica a acestei plante si din acel moment ea a devenit una din plantele cele mai bine vandute in SUA. De la inceputul secolului XX preparatele de echinacea  au fost cunoscute in Europa si cererea pentru aceasta a devenit foarte mare, astfel incat materia prima din America nu a mai putut satisface cererea si au fost importate semintele pentru a cultiva si cerceta planta la fata locului.

Dintr-o eroare, in locul semintelor de Echinacea angustifolia, in Europa au ajuns semintele de Echinacea purpurea, cercetarile ulterioare avand ca obiect in principal aceasta specie.

Numele de Echinacea provine de la grecescul echinos=arici si se refera la fructul tepos.

In Europa materialul vegetal de cultura ar proveni de la Echinacea purpurea si Echinacea angustifolia. Intre aceste specii exista atat diferente de ordin morfologic, cat si histo-anatomic dar mai ales biochimic, aceasta din urma se reflecta si in calitatea raspunsului preparatelor medicamentoase la nivelul sistemului imunitar. Toate cele trei specii sunt cultivate pe scara larga in Europa.

In literatura de specialitate din SUA sunt amintite 9 specii de Echinacea care cresc in flora spontana.

Cea mai folosita este specia cu flori rosii (Echinacea purpurea), care este cel mai vandut stimulent imunitar („vaccinul antigripal natural”).

  • Produsul vegetal este un drog colectiv fiind constituit din radacinile si partile aeriene recoltate de la cele trei specii: Echinaceae radix et herba.
  • Cele trei specii de Echinacea sunt plante erbacee. Prezintă frunze liniare, de formă lanceolat- eliptică, cu marginea întreagă şi cu trei nervuri de culoare verde închis, tomentoase, aproximativ paralele. Frunzele bazale sunt lung peţiolate, cele superioare sunt scurt peţiolate sau sesile. Inflorescenţa este un capitul constituit din flori hermafrodite, tubulare, de culoare brun rosietică, înconjurate de câteva flori femele, ligulate, de culoare roşie-rozie.
  • Rădăcinile speciilor de Echinacea se prezintă sub forma unor fragmente cilindrice, neregulat ramificate, torsionate, cu suprafaţa externă striată longitudinal, de culoare brun-negricioasă.
  • Gustul, la început uşor dulceag şi aromatic, devine apoi amar şi astringent.
  • Mirosul este slab, caracteristic.
  • În condiţiile unei conservări necorespunzătoare, izobutilamidele din compoziţia produsului Echinacea purpureae radix se degradează. Ca urmare, îşi pierde gustul iute-arzător care îl caracterizează; în acelaşi timp, efectul imunostimulator scade în intensitate sau chiar dispare
  • Echinaceea este un remediu eficient contra racelilor, gripei, a infectiilor tractului respirator superior, infectiilor genito-urinare si a altor boli. Este adesea folosita pentru combaterea gripei obisnuite: ajuta organismul sa-si revina, stimuland sistemul imun sa lupte impotriva altor infectii.
  • In 2002, cercetatorii au demonstrat ca in vitro echinaceea este un puternic agent antiviral impotriva virusului herpex simplex.
  • In 1988 cercetatorii germani au descoperit ca planta produce o crestere semnificativa a fagocitozei, un proces prin care corpurile straine organismului sunt distruse de celule sistemului imun.
  • Echinaceea intareste sistemul imun al organismului si creste rezistenta la infectii, mai ales la gripa. In consecinta planta este deosebit de utila pentru persoanele imunodeprimante. Poate fi eficienta si ca tratament adjuvant cand sistemul imun este deprimat de medicamente, ca urmare a chimoterapiei canceroase. Totusi intrebuintarea plantei intr-un astfel de caz trebuie luata in calcul si prescrisa doar de catre medic.

 

 

Musetelul (Matricaria chamomilla)- planta ierboasa, anuala, aromata

-frunze- penat sectate

-flori- organizate in inflorescenta, cu flori marginale, ligulate, albe si flori interioare, tubuloase, galbene.

     De la musetel se recolteaza inflorescentele, puternic mirositoare, care contin flavonozide si uleiuri volatile. Extractiile de musetel se folosesc intern si extern avand efect antiinflamator, spasmolitic, antialergic, cicatrizant , sedativ, antiseptic.

 

 

Acerola – pulbere bio 100g Raab

Produsul este certificat ecolgic si contine ingrediente precum:

– 80% acerola

– 20% maltodextrina

 

Acerola este un fruct deosebit de bogat in Vitamina C, ideal pentru sustinerea sistemului imunitar.
Poate fi adaugat in apa, in smoothies, sau in sucurile preferate presate la rece.

Valori nutritionale per 100g sunt:

  • Energie: 417kcal
    – Carbohidrati: 83g
    – Vitamina C: 4722mg

Tara de origine este Brazilia.

Mai multe detalii pe Alegebio.ro (click pe link).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top