Ce trebuie sa stii despre izolarea termica in interior si in exterior

Izolarea termica a cladirilor este în prezent vazuta ca fiind o solutie eficienta de reducere a cheltuielilor, deoarece prin izolare sunt reduse schimburile de temperatura cu exteriorul. Izolarea termica a cladirilor poate fi facuta atat le interior, cat si la exterior, eficienta acesteia fiind dovedita prin coeficienti foarte buni de transfer termic. Daca vrei sa iti izolezi locuinta si sa te bucuri de eficienta unui astfel de sistem, iata ce ar trebui sa stii despre izolarea termica a elementelor structurale.

Izolarea interioara si exterioara cu polistiren este cea mai comuna

Polistirenul este unul dintre cele bune materiale ce pot fi folosite pentru lucrari de izolare interioara si exterioara. In functie de tipul polistirenului se pot obtine diferite performante ale izolarii. Una dintre recomandarile specialistilor este folosirea elementelor de polistiren extrudat pentru o izolatie termica buna, deoarece acesta este un material mai compact, care nu permite pierderea temperaturii interioare.

Polistirenul este unul dintre cele mai eficiente materiale de izolare, avand caracteristici foarte bune de pastrare a temperaturii interioare, fara a altera insa greutatea proprie a cladirilor. Polistirenul poate fi folosit atat la interior cat si la exterior, este rezistent la intemperii si la raze UV si poate fi acoperit cu ajutorul materialelor moderne de finisare, cum ar fi tencuielile decorative.

Izolarea trebuie sa fie facuta fara rosturi

Izolarea termica a cladirilor, indiferent daca este facuta la interior sau exterior, necesita o aplicare corecta, fara rosturi care sa permita infiltrarea apei sau a vaporilor. Practic, este necesara aplicarea corecta a materialelor, folosind plasa pentru armare, mortar adeziv si dibluri, pe un suport potrivit, curatat in prealabil.

Izolarea termica este benefica atat iarna cat si vara

Izolarea termica, indiferent de materialul din care este realizata izolatia, influențează foarte mult comportamentul locuintei in orice sezon. Practic este nevoie ca vara sa se pastreze la interior o temperatura cat mai racoroasa, pentru ca iarna, la interior sa fie cald.

Atunci cand sunt izolate suprafetele nu mai este permisa miscarea maselor de aer prin elementul structural izolat, materialul izolator avand proprietatea de a mentine temperatura dorita la interior. In acest fel se obtine o anvelopare a elementelor care pastreaza echilibrul termic, acest lucru fiind deosebit de util in contextul costurilor cu energia sau intretinerea locuintelor.

Izolarea termica la interior si la exterior reduce riscul formarii condensului

Atunci cand peretii sunt foarte bine izolati, riscul de aparitie a condensului este foarte mic. Condensul apare ca urmare a prezentei vaporilor de apa care migreaza prin interiorul elementului structural.

Atunci cand este izolata o suprafata, in acel caz vorbim despre o bariera in calea vaporilor, iar acest lucru inseamna ca aparitia condensului nu mai este facilitata. In acest fel este protejata suprafata peretilor, dar si sanatatea umana, deoarece condensul si umiditatea sunt aspectele ce pot determina aparitia alergiilor sau a bolilor pulmonare.

Izolarea peretilor interiori si exteriori creeaza o bariera fonica

In functie de grosimea izolatiei, dar si de materialele de izolare folosite, se poate obtine si efectul de izolare fonica. Vata bazaltica este cunoscuta pentru faptul ca izoleaza foarte bine din punct de vedere fonic, astfel ca beneficiile izolarii la interior si exterior depasesc sfera termica si au implicatii si in celelalte aspecte care tin de confort, inclusiv in aria izolarii fonice.

In acelasi timp, pe langa vata bazaltica, orice alt material de izolare termica poate avea efect similar, mai ales daca suprafetele sunt izolate pe ambele parti ale elementului structural.

Izolarea termica a constructiilor aduce o multitudine de beneficii, iar acestea se manifesta pe termen lung. Este importanta alegerea unui material de izolare potrivit, care sa poata acoperi cerintele de izolare si de asemenea este nevoie de alegerea unei echipe specializate pentru ca montajul izolatiei sa se faca in cele mai bune conditii.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/nz-cBSChvUw

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top