
Ce este terapia HERBALA?
Herbalismul acopera o gama mare de activitati. Ierburile sunt folosite in horticultura, bucatarie, medicina, in designul ornamental si intr-o multime de alte domenii.
Desi in acest curs voi pune accentul pe folosirea medicinala a ierburilor, voi atinge toate domeniile enumerate mai sus, pentru a vedea cum interesul dumneavoastra pentru ierburi poate ajunge sa se impleteasca cu mai multe aspecte din viata dumneavoastra.
In trecut oamenii traiau mult mai mult in armonie cu natura si erau constienti de importanta plantelor in viata de zi cu zi.
In 1557, Thomas Husser, un poet agricultor englez si favoritul regelui James I, a scris un text intitulat „O suta de puncte de vedere utile asupra cresterii animalelor si plantelor”. Acesta a fost extins ulterior si republicat in 1573 ca si „Cinci sute de puncte de vedere utile asupra cresterii animalelor si plantelor, unite cu la fel de multe asupra gospodariei”. In ultimul text el a impartit ierburile in cateva tipuri esentiale, care includ
21 ierburi de semanat (pentru a indulci casa),
42 ierburi si seminte pentru bucatarie,
22 ierburi si radacini pentru salate si sosuri,
38 ierburi pentru oale, vase si jardiniere,
28 ierburi pentru sanatate si psihic.
Consider ca spiritul scrierilor lui Thomas Tusser ar trebui sa fie scopul nostru in acest curs. Asa ca bine ati venit in lumea ierburilor.
Cateva definitii
Oamenii sunt cateodata derutati cand vine vorba de ce sunt ierburile si ce este herbalismul. Este despre plante, si totusi nu este o stiinta exacta. Dupa cum am mentionat mai sus, depaseste multe bariere. Haideti sa incepem cu cateva definitii.
Herbalismul holistic
Botanica- stiinta vietii plantelor
Planta- o forma de viata incapabila de miscare conform propriei vointe. Una din principalele sale trasaturi metabolice este capacitatea de fotosinteza.
Planta ierboasa- o planta a carei structura deasupra pamantului nu este persistenta, dar care nu se usuca neaparat complet, indiferent de anotimp.
Copac- o planta cu structura deasupra pamantului persistenta, care nu se usuca complet, indiferent de anotimp.
Herbalism- studiul si folosirea plantelor, in principal ierburi dar si anumite materiale din copaci, in diverse aspecte ale vietii. Acestea includ medicina, bucataria, manufactura cosmetica, decoratiuni estetice.
Fitoterapie- utilizarea ierburilor si plantelor in medicina. Acesta este un termen folosit cu predilectie pe continent, deseori confundat cu medicina herbalistica.
Botanica de baza
Atat animalele cat si plantele respira. Asta inseamna ca ele iau oxigen din atmosfera. Ele il folosesc in diferse proese metabolice pentru a produce dioxid de carbon, apa si energie. Dioxidul de carbon este un deseu al metabolismului. Animalele mai evoluate absorb oxigenul in plamani atunci cand inspira si elibereaza dioxid de carbon atunci cand expira. Plantele absorb oxigen prin porii minusculi din frunzele lor si, de asemenea, elibereaza dioxidul de carbon tot prin pori.
Respiratia poate fi sintetizata prin ecuatia urmatoare:
Compus organic + O2 = CO2 + H2O + energie
Plantele sufera, de asemenea, procesul de fotosinteza. Asta inseamna ca ele absorb apa prin radacini, dioxid de carbon prin frunze, si folosesc energie externa sub forma de lumina soarelui pentru a produce compusi organici (zaharuri care sunt stocate) si oxigen. Prezenta clorofilei, pigmentul verde al plantelor, este necesara in acest fenomen remarcabil.
Fotosinteza poate fi rezumata prin ecuatia urmatoare:
CO2 + H2O + energie = (clorofila) compusi organici + O2 Fotosinteza are loc in timpul zilei pe lumina soarelui. Dupa lasarea intunericului plantele respira. Dualitatea metabolismului plantelor este vitala pentru toate formele de viata de pe pamant. Plantele absorb dioxid de carbon si produc oxigen. Animalele produc doar dioxid de carbon. Daca plantele ar disparea de pe pamant, asa cum se intampla cu pretioasele paduri tropicale, atunci am risca alterarea intregii balante a naturii.