
Ce este bila leneșă și care sunt simptomele asociate
Dischinezia biliară, numită în popor „bila leneșă”, este o afecțiune a vezicii biliare care poate cauza multiple simptome digestive: dureri de burtă, greață și stări de vomă. Din fericire, aceste situații pot fi evitate, dacă vom înțelege cum funcționează vezica biliară și ce anume îi pertubează activitatea. Citește mai departe și vei afla cum să tratezi simptomele bilei leneșe și cum se le eviți.
Ce este vezica biliară și de ce apare bila leneșă
Vezica biliară este organul în care este stocată bila – un lichid de culoare verde-gălbuie, produs de ficat, și al cărui rol principal este de a digera grăsimile.
Numită și fiere, bila are un gust amar, de aceea persoanele car suferă de bilă leneșă pot resimți un gust amar în gură după mesele copioase.
Bila nu este un simplu lichid, ci conține diferite substanțe care o ajută să își îndeplinească funcțiile: săruri biliare, lecitină, colesterol, electroliți și apă. De asemenea, bila distruge agenții patogeni din intestinul subțire, contribuie la eliminarea toxinelor și a deșeurilor metabolice din organism.
Activitatea vezicii biliare poate fi perturbată de mai mulți factori, cauza exactă nefiind cunoscută. Deficitul de hormoni și deficitul de enzime poate afecta mișcarea tractului gastrointestinal. De asemenea, coordonarea musculară deficitară din vezica biliară o poate face să nu funcționeze corect.
Factorii de risc care pot declanșa simptomele asociate cu bila leneșă sunt: alimentația bogată în grăsimi, stresul, obezitatea, dezechilibrul hormonal.
Există și anumite boli care pot cauza dischinezie biliară: gastrita, ulcerul duodenal, boala celiacă, pancreatita, diabetul, hipotiroidismul. De asemenea, calculii biliari pot influența activitatea vezicii biliare.
Care sunt simptomele bilei leneșe
Principalul simptom asociat cu bila leneșă este durerea ce apare în zona vezicii biliare, mai exact în partea dreaptă a abdomenului, sus, sub cutia toracică. Unele persoane resimt durerea în zona de mijloc a abdomenului, la spate sau în umărul drept. De regulă durerea crește constant în primele 20 de minute, apoi scade, dar episodul poate să dureze chiar și câteva ore.
Alte simptome ce sunt asociate cu durerea sunt balonarea, stările de greață și de vomă și, pe termen lung, pierderea în greutate.
Tratament pentru bila leneșă
Singura modalitate prin care poți să scapi în totalitate de bila leneșă este pe cale chirurgicală, intervenția constă în îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie). Lipsa vezicii biliare nu este o problemă, în acest caz ficatul va trimite bila direct în intestinul subțire. Totuși persoanele fără vezică biliară trebuie să respecte un regim alimentar mai strict.
În același timp, multe persoane pot controla această afecțiune cu ajutorul unui regim alimentar îmbunătățit, sărac în grăsimi, prin eliminarea obiceiurilor nesănătoase (fumat, mâncat haotic) și prin îmbunătățirea stilului de viață (practicarea unui sport, respectarea orelor de somn, eliminarea stresului). De asemenea, există suplimente alimentare pentru bila leneșă care ajută la drenarea bilei, iar ceaiurile amare din anghinare, cicoare și armurariu sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc vezicii biliare.
În concluzie, bila leneșă este o afecțiune care poate fi ținută sub control de către majoritatea persoanelor, dacă aceasta nu este un simptom al unor mai boli mai grave. În acest caz, bila leneșă va dispărea dacă va fi tratată cauza principală.
sursa foto: www.vecteezy.com