Ce afectează imunitatea, care sunt simptomele unui sistem imunitar slab și cum o poți întări? Sfaturi la îndemâna ta!

Imunitatea este importantă pentru corpul tău în fiecare zi. Cu toate acestea, merită să ai grijă de ea mai ales în sezonul rece sau într-o stare de amenințare epidemiologică. Cum să ai grijă de imunitate într-un mod simplu?

Stilul de viață afectează imunitatea corpului?

Absolut – un stil de viață nesănătos presupune, printre altele neglijarea stării sistemului imunitar. De exemplu, reducerea imunității este influențată de:

  • Lipsa somnului – un organism epuizat este mult mai susceptibil la infecții decât unul bine odihnit;
  • Dieta nesănătoasă,
  • Stresul cronic,
  • Stări depresive,
  • Deficiențe de vitamine și minerale – în special cele responsabile pentru buna funcționare a sistemului imunitar, adică vitaminele A, C, D, E, precum și zinc și fier. soluția în acest caz este consumul unor suplimente naturale imunitate 
  • Terapii cu antibiotice frecvente 
  • Lipsa de exerciții fizice, munca sedentară.

Imunitatea redusă – simptome

Imunitatea redusă nu înseamnă neapărat boală, deși în mod natural face organismul mai susceptibil la atacul microbian. Cu toate acestea, slăbirea sistemului imunitar se face simțită chiar înainte de a te îmbolnăvi grav. Corpul trimite semnale care nu trebuie ignorate. Simptomele imunității reduse includ:

  • Oboseala cronică,
  • Alergii noi care nu au apărut până acum,
  • Leziuni ale pielii, erupții asemănătoare cu cele alergice, 
  • Infecții frecvente ale tractului respirator superior (răceli),
  • Apariția aftelor și a altor modificări ale cavității bucale – 

Merită subliniat că este perfect normal ca adulții să răcească de 2-4 ori pe an (mai ales toamna și iarna) și chiar de până la 3 ori mai des pentru copii. Acest lucru nu înseamnă că imunitatea este slabă (ceea ce nu înseamnă, desigur, că nu merită să o întărești).

Cum să întărești sistemul imunitar: moduri naturale?

Atâta timp cât scăderea imunității nu este rezultatul unei boli sau al unui tratament imunosupresor, este destul de ușor să-și recapete toată puterea. De exemplu, prin utilizarea metodelor naturale de creștere a imunității organismului. 

Una dintre cele mai cunoscute plante imunostimulatoare este Echinacea, care stimulează macrofagele la un răspuns imunitar, împiedică bacteriile să pătrundă adânc în piele și distruge radicalii liberi.

Spirulina ecologică, previne îmbătrânirea organismului și are efecte antiinflamatoare, crescând rezistența corpului la bacterii sau viruși.

Un tezaur de vitamine, în special C, precum și ingrediente antioxidante și antiinflamatoare, sunt și măceșele și aronia. De asemenea, merită să consumi suplimente cu rădăcina de ginseng, care nu numai că adaugă energie – ginsenozidele conținute în ea stimulează limfocitele să lupte împotriva microorganismelor dăunătoare.

Usturoiul este un „antibiotic natural” care este cunoscut de secole. Conține nu numai un set de vitamine pentru imunitate și minerale, ci mai ales alicină cu proprietăți bactericide și fungicide. Aceeași substanță se găsește și în ceapă. 

Legumele și fructele ar trebui să formeze baza unei alimentații sănătoase, adică una care asigură organismului toate ingredientele necesare bunei sale funcționări. Merită adăugat că vitaminele și mineralele furnizate prin alimente, într-o formă naturală, sunt adesea cel mai bine absorbite de corpul uman, dar în lipsa acestora suplimentele alimentare sunt cea mai bună opțiune. Excepție fac acele ingrediente care nu sunt furnizate într-o măsură mai mare cu alimente, de exemplu vitamina D.

1 Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top