
5 tipuri de relații care sunt sortite eșecului. Iată la ce trebuie să fii atent de la început
Chiar dacă în cuplul vostru domnește dragostea, totul se poate schimba în orice clipă, pentru că ea a obosit de tine.
Doar că problema a fost de la început: ai ales greșit tipul de relație. Nu te vom sfătui care este tipul potrivit pentru tine – îl vei alege singur, dar îți spune vom ce tipuri de relație sunt sortite eșecului.
1. Relația de tipul mamă-fiu, tată-fiică
„Mamele” sunt întotdeauna drăguțe și prietenoase, încearcă să-ți controleze fiecare pas și te tratează ca pe un copil nerezonabil. Cu ele, puțin probabil vei zbura pe cont propriu.
Cu „fiicele” este și mai dificil: nu oricine poate întreține pentru totdeauna o persoană capricioasă, ușuratică și infantilă. Și nici nu are rost să faci asta: în lume există mai puțini bărbați decât femei, iar cei care sunt capabili să se întrețină pe sine și pe iubita lor au o alegere largă. Nu-ți pierde timpul în zadar.
2. Relația de mentorat
„Profesoarele” te vor conduce pe calea cea bună. Sau tu însuți vei deveni unul. Unul dintre voi va ști întotdeauna ce este mai bine și îl va învăța pe celălalt. Și nu ceva nou, ci cum să speli vasele, să porți blugii și ce nu este decent să faci în public. Ți se va șopti contant la ureche cu răutate, vei fi cicălit.
Poți face ceva în privința asta, dar șansele nu sunt foarte mari. Iar dacă ești un elev neglijent și ai mereu nevoie de supraveghere, atunci trebuie să te maturizezi.
3. Relația de patronaj.
Să mergi mereu după ea și să te agăți, argumentând că mama are dreptate, este culmea prostiei. Așa doar vei provoca scandaluri. Funcționează și în direcția opusă: fugi repede dacă își laudă tatăl zilnic. Este ironic că, în același timp, te-a ales pe tine: de regulă, fetele sunt interesate de tiparul părintelui.
4. Relația de rivalitate.
Acest lucru se întâmplă atunci când aveți multe hobby-uri comune: veți încerca să vă demonstrați unul altuia că înțelegeți mai bine subiectul, că sunteți mai puternici, mai sus, mai rapizi, că soarele strălucește doar pentru câștigător. Nici tu, nici ea nu va putea numi o astfel de relație sănătoasă.
Complexul învingătorului arde în fiecare dintre noi. Dar o familie este întotdeauna un tandem, iar într-un cuplu de rivali, acestea sunt două monocicluri lipite în direcții opuse: vă veți roti până când vă veți prăbuși. Și va fi dureros pentru ambii.
5. Relația comercială.
Banii, comoditatea, s*xul și chiar prietenia – dacă sunteți împreună, doar pentru că vă este comod în acest moment, atunci totul se va prăbuși. Este puțin romantizat, dar fără iubire vă va fi greu să trăiți împreună. Iar riscul de a găsi această dragoste în afara relației este prea mare. Dar uneori din prieteni ies cupluri minunate.
Relațiile construite pe bani sunt cele mai șubrede: dacă brusc vei suferi un eșec, dacă devii mai sărac sau apare un candidat mai atractiv, scuze, te va părăsi. Sexul, de asemenea, este un lucru nesigur. Scriem adesea despre sex și cât de tare este să fii alfa, dar cu adevărat valoroasă este doar iubirea. Când iubești – misiunea și scopul existenței voastre pe planetă se dovedesc a fi îndeplinite: dobândiți cel mai dorit dintre toate darurile destinului.
Despărțiri: cum să înțelegeți și să navigați în cele 5 tipuri de durere relațională, potrivit unui psiholog
„Rareori vorbim despre durerea pe care oamenii o experimentează atunci când o relație se încheie sau își schimbă forma”.
Despărțirile au un efect real nu doar asupra sănătății noastre emoționale și mentale , ci și asupra sănătății noastre fizice. Sistemul nostru imunitar poate fi scăzut, nivelul de stres poate crește vertiginos și tiparele noastre de somn sunt adesea perturbate.
Dar aceste scenarii nu se aplică doar despărțirilor romantice; se pot aplica și în contexte platonice. Despărțirea de un prieten poate fi la fel de dureroasă – dacă nu mai mult – decât despărțirea de un partener.
1) Procesarea că cineva care a fost cândva cel mai bun prieten și partener intim a trecut mai departe
Când ne pierdem apropierea de cineva la care țin, este o situație extrem de dificilă de navigat.
„Doliu de relație nu este doar despre moartea unei persoane pe care o iubești; este vorba despre durerea care vine atunci când trebuie să renunți la o idee pe care ai avut-o pentru viitorul tău. O relație va evolua întotdeauna pe măsură ce creștem și ne dezvoltăm, iar asta uneori poate însemna că nevoile noastre se pot schimba într-o relație și de aceea comunicarea și înțelegerea sunt atât de importante”.
În aceste vremuri, este important să prioritizați bunăstarea dumneavoastră înainte de toate. Deși ar putea fi tentant, nu vă grăbi vindecarea. Este important să păstrăm spațiu pentru aceste emoții și să ne permitem să ne procesăm sentimentele, oricât de crude și chinuitoare ar fi ele.
2) Să te simți ca un eșec pentru că relația s-a încheiat și nu a ieșit așa cum ai sperat
Chiar dacă știm că nu ar trebui, cei mai mulți dintre noi petrec mai mult timp decât ne-ar plăcea să recunoaștem, întrebându-ne unde a mers totul prost și dându-ne vina pe noi înșine că s-a întâmplat.
Dar este important să ne amintim că relațiile se pot rupe din o multitudine de motive, unele dintre ele care nu pot fi controlate. Scopul este să te împaci cu sfârșitul acelei ere și să te simți pozitiv cu privire la începutul uneia noi, indiferent de cât de mult va dura.
3) Renunțarea la ideea cum credeai că va arăta viitorul tău
Ne împăcam cu ceea ce am sperat că s-ar putea întâmpla este una dintre cele mai dureroase părți ale unei despărțiri. Dar nunta pe care v-ați imaginat-o, casa pe care ați plănuit-o, toate lucrurile pe care trebuia să le faceți împreună?
Din păcate, nu există absolut nicio soluție ușoară sau un glonț magic. Este nevoie doar de timp, răbdare și spațiu de păstrare pentru ca tu să simți tot ce trebuie să simți.
4) Să te împaci cu ideea ca nu mai depinzi de acea persoană și să te simți singur
După o despărțire, este obișnuit – și perfect normal – să simți un sentiment de pierdere, nu doar emoțional, ci și fizic. Partenerii noștri joacă mai multe roluri în viața noastră: ca prieteni, confidenti, antrenori și majorete, așa că atunci când îi pierdem, avem impresia că întregul nostru sistem de sprijin s-a prăbușit.
Dar chiar dacă ai chef, nu ești absolut niciodată singur. Fă-ți timp pentru a te reconecta cu prietenii, activitățile și mediile care îți aduc bucurie. Adevărata ta fericire depinde de tine și de nimeni altcineva.
5) Despărțirea de un partener după ce au avut copii și renunțarea la o idee despre cum va arăta viața de familie
Atunci când copiii sunt implicați, separarea poate deveni și mai complexă. Nu numai că aveți alte persoane de care să luați în considerare, dar este posibil să petreceți mult timp comparând cum arăta cândva unitatea dvs. familială și cum arată acum.
„Amintiți-vă că durerea este o parte naturală a relațiilor care se încheie și își schimbă forma”.
„Dacă treci prin asta, te rog să fii răbdător și amabil cu tine însuți.”