10 pași pe care trebuie să-i parcurgă un cuplu care urmează o procedură FIV

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură utilizată pentru a trata problemele de fertilitate și pentru a ajuta la conceperea unui copil.

În timpul fertilizării in vitro (FIV), ovulele mature sunt prelevate din ovare și fertilizate de spermatozoizi în laborator.

Apoi, ovulul fertilizat (numit embrion) este implantat în uter.

Afla in coninuare ce pași trebuie să parcurgă orice cuplu pentru o procedura FIV?

Pentru a face procesul de FIV cât mai eficient posibil, fiecare cuplu trebuie să urmeze următorii 10 pași:

  1. Prima discuție: primul pas pentru a obține o sarcină FIV este o discuție detaliată între medic și consultația de cuplu-infertilitate. În acest caz, medicul vă va verifica și documentele medicale, teste, consultațiile anterioare și, după discuții, medicul va stabili dacă sunt necesare examinări suplimentare.După finalizarea tuturor examinărilor solicitate de medic și colectarea lor în dosar, determinați dacă fertilizarea in vitro (FIV) este potrivită pentru situația dumneavoastră.
  2. Pregătirea dosarului FIV: Pentru a pregăti dosarul FIV, este necesar să vă întâlniți cu persoana desemnată în acest scop. În această perioadă, rezultatele analizei vor fi verificate din nou și vor fi explicați din nou pașii care trebuie urmați pentru a asigura buna funcționare a intregului procedeu.
  3. Pregătirea pentru FIV: Înainte de tratamentul programat, trebuie făcută o programare în timpul ciclului menstrual. Acest tip de consultare trebuie efectuat nu mai târziu de 14 zile după debutul fluxului menstrual. În timpul acestui ciclu menstrual, vă rugăm să utilizați metode de barieră (prezervative, diafragme, etc.) pentru a vă proteja de sarcină.
  4. Consultatia  preliminară: în timpul acestei consultatii, investigaţiile adunate în dosarul dumneavoastră vor fi verificate din nou iar medicul vă va explica procesul de fertilizare in vitro detaliat. În acest caz, tipul de program de stimulare ovariană depinde de situația cuplului și de data efectivă a începerii tratamentului.
  5. Stimularea ovariană: La data stabilită de medic, veți începe tratamentul injectabil conform uneia dintre următoarele metode recomandate:
  • Protocolul lung
  • Protocolul scurt
  • Protocolul scurt cu antagoniști Gn RH

6. Colectarea ovocitelor și spermei: la aproximativ 35-36 de ore după administrarea hCG, se colectează ovocitele și sperma. Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ghidată ecografic, cu sau fără anestezie. Această intervenție necesită spitalizare pe termen scurt. Se poate face în clinică (de preferință) sau acasă, în aceeași zi cu recoltarea ovocitelor, într-un recipient special timp de 2-5 zile (nici mai mult, nici mai puțin), apoi colectarea spermei la domiciliu. Activitățile sexuale sunt interzise cu 3 zile înainte de puncția ovocitului.

7. După colectarea ovocitelor și spermei: cum funcționează laboratorul de embriologie:

Ziua 0 este zi de puncție pentru recoltarea ovocitelor: În laboratorul de embriologie, fertilizarea se realizează prin tehnologia clasică FIV sau ICSI. În cazul in care se opteaza pentru FIV, ovocitele și spermatozoizii sunt puşi în contact într-un mediu de cultură special, în timp ce în cazul intervenției chirurgicale ICSI, se injectează în fiecare ovul câte un singur spermatozoid, cu ajutorul unui ac, sub controlul unui microscop special.

Ziua 1: Unele ovule sunt fertilizate, în timp ce altele nu. Embriologul le verifică progresul și te informează.

Ziua 2: ovululele fertilizate a fost divizate în 2-6 celule și, în funcție de numărul și aspectul lor, decideți dacă introduceți embrionul în uter în a 3-a zi sau așteptați până la a 5-a zi.

Ziua 3: Ovulul fertilizat și ovulul bine dezvoltat pot fi divizate în 6-10 celule. În această zi, embrionul poate fi introdus în uter (transfer de embrioni), dar în unele cazuri, este de așteptat să fie în ziua 5.

Ziua 4: embrionul se află în stadiul de morula.

Ziua 5: embrionul a intrat în stadiul de blastocist.

8. Transferul de embrioni sau embriotransferul: Transferul de embrioni în uter este un proces relativ simplu și fără durere, de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore după colectarea ovocitelor, în cazul în care se obține un embrion adecvat după fertilizarea în laborator. Tehnica implică introducerea unui cateter subțire care conține embrionul și mediul de cultură prin colul uterin și drenarea conținutului său complet în uter.

9. Urmărirea după transferul embrionului: la două săptămâni după transferul embrionului, testele de laborator pot confirma sau infirma succesul procesului.

10. Monitorizarea sarcinii: Aceasta este făcută de ginecolog, la fel ca la o sarcină normală. Pentru informații mai detaliate despre fertilizarea in vitro (FIV), medicii de la Clinica Fertilia Medical vă așteaptă la o consultație.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

top